La Liga

Vinisijus Žunior razočaran dešavanjem na "Mestalji": Rasizam je u Španiji postao normalan

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

22.05.2023 11:03
Vinisijus Žunior razočaran dešavanjem na "Mestalji": Rasizam je u Španiji postao normalan Tanjug/AP Photo/Alberto Saiz

Rasističke uvrede sa tribina sve su češća na fudbalskim terenima širom Evrope, a nekako su Italija (slučajevi Stankovića i Vlahovića) i Španija stigla u prvi plan. As Reala Vinisjus Žunior ponovo je bio meta rasističkih uvreda, navijači Valensije su ga vređali pre i tokom celog meča što je kulminiralo nervozom i incidentom sa Ugu Duarteom zbog čega je bio isključen.

"Nagrada koju su rasisti dobili je moje isključenje. To nije fudbal, to je La liga", napao je Vinisijus Žunior.

Prošao je sve ovo Brazilac u Valjadolidu, na "Nou Kampu", "Metrpolitanu", na Balearskim Ostrvima, ponovilo se i na "Mestalji".

"Nije se ovo desilo prvi put, niti drugi, a ni treći. Rasizam je u Primeri postao normalan. Takmčenje ga smatra normalnim, FS Španije i naši protivnici ga ohrabriju. Žao mi je zbog toga. Šampionat je nekad pripadao igračima kao što su Ronaldinjo, Ronaldo, Kristijano i Mesi, a danas pripada rasistima. Divna nacija me je prihvatila i volim je, ali je iz rasističkih zemalja uvela novi oblik ponašanja. Žao mi je Španaca koji se neće sa mnom saglasiti, ali u mojoj zemlji, u Brazilu, Španija se danas tretira kao rasistička država. Primeri za tako nešto stižu iz kola u kolo i nemam način da se odbranim. Uprkos tome dovoljno sam jak da isteram ovu stvar do kraja. Čak i kako nisam odavde", dodao je Vinisijus.

Trener Karlo Anćeloti stao je u odbranu igrača, na pres konferenciji je govorio samo i toj temi.

"Neću da govorm i igri, već o tome šta se desilo. Vinisijus nije želeo da nastavi igru zbog uvreda, međutim, nisam hteo da ga povučem na klupu, objasnio sam mu da nije krivac, več žrtva i zato je nastavio. Kasnije je dobio besmislen crveni karton. Jasno je da problem postoji, ali Vini nije problem, već La liga ima probleme i zbog ovakvih situacija moraju da se prekidaju utakmice. Kad publika na celom stadionu koristi rasističke uvrede onda igra mora da stane, a rival pobedi 3:0. Nema drugog načina. To sam predočio sudiji, na šta mi je pojasnio da protokol predviđa da unapred obavestimo arbitre i da će prekinuti meč samo ako se sporno skandiranje nastavi. Vinisijusa su vređali od prvog minuta. Ljut je, utučen i tužan. Nikad u životu nisam čuo da ceo stadion skandira: 'Majmune, majmune, majmune...' Ne može ovo tek tako da prođe", govorio je Anćeloti.

Sa druge stranbe Havrijer Tebas, predsednik La Lige odgovorio je Vinisijusu.

"Pošto oni koji bi trebalo da objasne šta je La liga i kako može da dejstvuje u slučajevima raszima, nisu to učinili, pokušali smo mi da ti objasnimo, ali se nisi pojavio na dva zakazana sastanka koja si sam inicirao. Pre nego što kritikuješ i vređaš La Ligu, moraš prethodno dobro da se informišeš. Ne dozvoli sebi da budeš izmanipulisan i potrudi se da u potpunosti razumeš moć drugih i sve što radimo zajedno", istakao je Tebas.