La Liga

Anćeloti je "kralj" trofeja: Sa Realom ih osvojio 10 na 229 mečeva

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

08.05.2023 15:05
Anćeloti je "kralj" trofeja: Sa Realom ih osvojio 10 na 229 mečeva Tanjug/(AP Photo/Joan Monfort)

Nije najtrofejniji u istoriji, ali je jedinstven. I u svetskom fudbalu i u Real Madridu. Osvajanjem Kupa kralja, trener Karlo Anćeloti je stigao do 10. trofeja na klupi Madriđana u dva ciklusa. 

Nije postao i najuspešniji trener u istoriji "kraljevskog" kluba jer su Migel Munjoz (14) i Zinedin Zidan (11) osvojili više, ali je upisao svoje ime u rekorde kluba jer je do ovog ostvarenja došao u najmanje mečeva: 229 (22, 9 mečeva). Zidan je do 11 titula stigao u 263 utakmice (23,9).

U prvom ciklusu Italijan je osvojio četiri trofejha (Liga šampiona, Kup kralja, Superkup Evrope, SP za klubove), a u ovom drugom čak šest (Liga, Liga šamnpiona, Supperkup Španije, Superkup Evrope, SP za klubove i Kup kralja). Ukoliko sa Realom odbrani titulu izjednačiće se sa Zidanom i po broju trofeja i po broju osvojenih Liga šampiona.

 

 

Karlito je sa 229 mečeva na klupi četvrti na večnoj listi Reala iza Munjoza (605), Zidana (263) i Del Boskea (246). Ukupno je dobio 72 odsto mečeva, ubeležio je 165 pobeda i samo 35 poraza. 

Italijan je jedini trener na planeti koji je osvojio titule u Top 5 liga (Real, Milan, PSŽ, Čelsi, Bajern), na kontu ima 26 trofeja a sa četiri pehara Lige šampiona je najtrofejniji stručnjak današnjice.

Jedino je pitanje hoće li ostati i naredne sezone. Ako se on pita hoće, a onda ni rekordi Zidana i Munjoza neće biti sigurni. Real i Anćeloti su pobednički spoj. Posle polufinalnih dvoboja sa Mančester sitijem videće se jasnije da li će Real braniti krunu u Istanbulu 10. juna.