Otvori pretragu
Otvori navigaciju
Otvori navigaciju
arenasport1
Na programu od 18:00
Paragvaj - Hrvatska
arenasport2
Na programu od 18:00
Moja Arena
arenasport3
Na programu od 18:00
Slovačka - Nemačka
arenasport4
Na programu od 17:00
Phoenix - Golden State
Otvori pretragu
TOKIO 2020
09.08.2021. • 12:38

U OVOM "KRUGU" SE RAĐAJU OLIMPIJSKI ŠAMPIONI U VATERPOLU: Od 2000. godine niko van njega nije osvojio zlato!

Tanjug/AP Photo/Mark Humphrey
Još jedan dokaz koliko se u Srbiji i regionu igra sjajan vaterpolo

Vaterpolo reprezentacija Srbije odbranila je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju, pa je tako naša zlatna generacija potvrdila dominaciju u ovom sportu.

Ako računamo i period stare Jugoslavije, ovo je peto zlato za nas na OI, po čemu smo drugi na večnoj listi, iza Mađara koji su najtrofejniji sa devet zlata. Oni su od 2000. do 2008. vezali tri najsjajnija odličja, u Londonu je najbolja bila Hrvatska, pa se tako na društvenim mrežama pojavio zanimljiv podatak o poslednjih šest vaterpolo turnira na Olimpijskim igrama.

Naime, svi osvajači zlatnih odličja od 2000. do 2021. godine rođeni su u unutar malog prostora koji čine gradovi Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovačke i Mađarske.

Tako ih je najviše iz Budimpešte (čak 14), a po osam osvajača zlatnih medalja rođeno je u Beogradu i Dubrovniku. Četvorica su rođena u Novom Sadu, a po dvojica još u Rijeci, Splitu i Segedinu, a po jedan u Dunajskoj Stredi (Slovačka), Egeru, Kotoru, Makarskoj, Miškolcu, Nišu, Puli, Solnoku i Zrenjaninu.

Poslednji put je još davne 1996. godine u Atlanti neko van ovog kruga stavio zlatnu medalju, kada je Španija bila najbolja na Olimpijskim igrama...

Naravno, i druge vaterpolo nacije ostvaruju velike uspehe, ali se u borbi za olimpijsko zlato ipak pita ovaj uski krug zemalja.

Pogledajte kako izgleda taj "krug" o kome bruje društvene mreže!

 

 

 

Poslednje vesti

Poslednji video snimci