Vesti iz borilačkih veština

Srbija je spremna za Evropski šampionat u boksu: Potpredsednik IBA zadovoljan šta je video na "Beogradskom pobedniku - memorijal Branko Pešić"

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

05.04.2023 15:28
Srbija je spremna za Evropski šampionat u boksu: Potpredsednik IBA zadovoljan šta je video na "Beogradskom pobedniku - memorijal Branko Pešić" Bokserski savez Srbije

Ponos srpskog boksa, jubilarni 60. "Beogradski pobednik – memorijal Branko Pešić", drugi najstariji turnir u Evropi, u punom sjaju proslavio je svojih šest decenija postojanja. U zemunskoj hali "Pinki" odigrao je svoju 60. rolu, ugostio 25 zemalja sveta i 190 bokserki i boksera i iznedrio novog šampiona u liku i delu mladog boks asa Srbije u kategoriji do 51 kg Omera Ametovića.

Spektaklarno boks veče u bastionu borilačkih sportova pokazalo je spremnost, znanje, gostoprimstvo i kvalitet u organizaciji velikog boks događaja Bokserskog saveza Srbije koji je i pre dve godine postavio standarde planetarnog nivoa kroz domaćinstvo Svetskog šampionata za seniore u beogradskoj Areni.

Od samog kvaliteta aktera u ringu, boksa koji je prikazan, do same boks scene i ambijenta u kome je proslavljen 60. rođendan "Beogradskog pobednika“, podrške Ministarstva sporta i Olimpijskog komiteta Srbije, gostiju iz zemlje i sveta, umetničkog programa koji je bio prethodnica borbama, TV prenosa uživo, sve je dobilo najviše ocene od međunarodnih arbitara koji učestvuju u samom takmičenju i njegovoj realizaciji.

Najviše ocene na račun BSS stigle su i od potpredsednika IBA (Međunarodne boks federacije) Aduka Abakarova koji je prisustvovao turniru u "Pinkiju".

Bokserski savez Srbije

 

 

"Srbija i Beograd iz godine u godinu podižu organizacionu lestvicu svih boks takmičenja. Upravo završeni 60. 'Beogradski pobednik – memorijal Branko Pešić' upravo svojim godinama potvrđuje istrajnost i kvalitet, jer da nema kvaliteta u svim segmentima jednog međunarodnog takmičenja, ni bi bilo ni kontinuiteta koji u ovom slučaju ispisuje šestu deceniju postojanja i koji je dobio svog 60. šampiona. Gledajući takmičenje u hali 'Pinki', dobio sam još jednu potvrdu o tome da je Srbija spremna za Evropski šampionat koji je na programu 2024. godine, na samo nekoliko meseci pre početka Olimpijskih igara u Parizu.  Nosioce zlatnih i ostalih medalja na olimpijskoj smotri naredne godine ćemo dobiti na čuvenom Rolan Garosu, teniskom kompleksu koji će u ovom slučaju biti domaćin svim bokserima sveta", rekao je Abakarov.

Međunarodna boks federacija u poslednjih nekoliko godina inovacijama i edukacijama radi na progresiji boksa u celom svetu i povratku slave ovog sporta koji je imao pre nekoliko decenija.

"Sport čije drugo ime je plemenita veština i to sa razlogom, a razlog je to što nas ovaj sport uči karakteru, samokontroli, toleranciji, disciplini, hrabrosti i odlučnosti suočio se sa stagnacijom koja je sada presečena novim metodama rada, organizacije samih takmičenja, trenerskog i sudijskog kadra. Ide se u dobrom smeru, radi se neprestano, a svaki rezultat rada zahteva vreme, upornost i posvećenost. Verujemo da ćemo uskoro imati rezultat kome težimo. Boks je u školama u Velikoj Britaniji bio višedecenijska tradicija, danas je marginalizovan. Urušavanje društva rušenjem tradicionalnih vrednosti u svim oblastima, posebno u sportu, a jedna od tih podlih akcija je i uništavanje boksa širom planete je hir bogatih moćnika koji u svojim rukama imaju druge 'proizvode' za koje traže konzumente među mladima, među onima na kojima počiva budućnost planete. Borimo se i borićemo se za ne samo opstanak boksa, već da u vremenima ispred nas bude jači nego ikada. Velikog saveznika u tome Svetska boks federacija ima upravo u predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i predsedniku Bokserskog saveza Srbije Nenadu Borovčaninu. Oni znaju važnost boksa, misiju boksa na planeti i da je to sport koji zarad svih pokolenja mora opstati". 

Beogradska Arena je 2021. bila smotra najboljih boksera sveta. U vreme kada su vrata skoro svih zemalja sveta bila zatvorena za sve posetioce, kada su zbog pandemije kronavirusa zaustavili sva sportska dešavanja naša zemlja je ruke raširila sportistima, uspešno organizovala veliki broj međunarodnih takmičenja među kojima je bilo i Svetsko prvenstvo za seniore u boksu.

"Pokazali ste na delu da ste lider u organizaciji međunarodnih sportskih događaja, sa posebnim akcentom na boks, gde ste svima ukazali kojim putem treba ići i da ste ambasador sporta i fer-pleja na celoj planeti. U svemu što radite vi pristupate svim srcem, svom svojom snagom, umećem, kapacitetima, beskrajnom motivacijom i ogromnom ljubavi. Vi ste vredan i habar narod, ponosan, narod koji će sve učiniti da svako ko dođe u vašu zemlju utisak koji ponese u odlasku bude pozitivan, inspirativan i večan. Iza srpskog boksa što je od krucijalne važnosti stoji vaš predsednik Vučić, stoje i najjače sportske organizacije u državi, Ministarstvo sporta i Olimpijski komitet Srbije. Siguran sam da će i Evropsko prvenstvo koje nas očekuje u beogradskoj Areni 2024. biti na najvišem nivou ikada u istoriji ovog takmičenja", zaključio je Abakarov.