Vesti iz borilačkih veština

Beograd od danas domaćin Evropskog prvenstva u boksu: Srbija čeka medalje

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

18.04.2024 11:49
Sara Ćirković, bokserka Srbije, spremna za Evropsko prvebstvo u Beogradu Guliver
Sara Ćirković, bokserka Srbije, spremna za Evropsko prvebstvo u Beogradu

Beograd i Bokserski savez Srbije biće od danas pa sve do 28. aprila domaćini Evropskog prvenstva u muškoj i ženskoj konkurenciji, a poprište svih boks borbi biće dvorana"Aleksandar Nikolić". 

Selektor muškog tima, Milan Piperski, više puta je izrazio optimistička očekivanja kada su u pitanju nastupi "orlova", uveren da će individualni kvalitet i jako dobro odrađene pripreme rezultirati medaljama naših momaka. 

"Došlo je na vreme i za dugo očekivano Evropsko prvenstvo u Beogradu za koje smo se dosta spremali. Nadam se da ćemo prebroditi sve krize koje su normalne u ovakvim situacijama i da ćemo ostvariti najbolji mogući uspeh za Srbiju. Boks je individualni sport i što bi se reklo, svako je krojač svoje sudbine. To se posebno odnosi na nekoliko pojedinaca koji su stvarno ispoštovali svaki poziv, svaki trening i svaki nastup. Tako da siguran sam da će se sav njihov trud isplatiti", dodao je Piperski.

Srpski Rus Abasov brani tron

Na prethodnom EP u Jerevanu 2022. godine, bokseri Srbije stigli su do dve zlatne medalje. To su uspeli ruski borci pod našom trobojkom, Vahid Abasov (do 67 kg) i Artjom Agejev (do 80 kg). Abasov će pokušati da odbrani tron u Beogradu, dok Agejev neće učestvovati. Odličje sa EP 2022 (Budva) neće biti u prilici da brani ni Jelena Janičijević, inače osvajačica prve medalje za srpski ženski seniorski boks. 

Nekada i sam vrhunski bokser nije hteo da imenuje najveće kandidate za odličja, a vreme će pokazati ko će ispuniti njegova predviđanja sa spiska skrojenog uz pomoć trenera Horhe Luis Fromete Matosa: Rade Joksimović, Omer Ametović, Tamir Galanov, Stefan Camović, Nazif Sejdi, Vahid Abasov, Jovan Nikolić, Almir Memić, Rastko Simić, Veljko Ražnatović, Sadam Magomedov, Dušan Veletić.

"Boksovati u svojoj državi je sa jedne strane blago opterećenje s obzirom da smo domaćini i imamo puno obaveza. Sa druge strane je veliko olakšanje jer boksujete pred svojom publikom za koju se nadamo da će da nas podrži u što većem broju. Ovom prilikom bih i da pozovem sve ljubitelje boksa i generalno sporta da dođu i da podrže naše momke i naravno da uživaju u vrhunskom boksu. Nadam se da će publika prepoznati kvalitet naših boksera i videti sa koliko krvi, žara i snage se osvajaju medalje. Koliko će biti medalja ne znam, ali znam da su svi momci maksimalno spremni i fokusirani ka najboljem učinku", istakao je Piperski.

Ženski tim Srbije, u izboru selektora Mirka Ždrala, predvode Natalija Šadrina i Sara Ćirković, koje su već obezbedile vizu za Olimpijske igre u Parizu, a veliki aduti u borbi za medalje biće Milena Matović, Nikolina Gajić, Anđela Branković i druge devojke.

"Uvek je tu pritisak, ali sad posle plasmana u Pariz svakako da je malo lakše. Verujem u sebe i uverena sam da mogu do najsjajnijeg odličja", istakla je evropska i svetska omladinska šampionka Sara Ćirković.

Garantovane bronze Hajrović i Miljković

Zbog malog broja učesnica u dve najteže kategorije u konkurenciji žena, naša ekipa je već obezbedila dva bronzana odličja. Elma Hajrović (do 81 kg) i Sara Miljković (+81 kg) će u polufinalu 25. aprila nastojati da se plasiraju u borbu za zlato. Elma protiv Hrvatice Lucije Bilobrk, a Sara u duelu sa Ruskinjom Kristinom Tkačev.

Uvodne borbe na EP u boksu zakazane su za 15 časova, prvog dana takmičenja biće održano deset borbi, a od 19 časova je svečana ceremonija otvaranja sa bogatim programom, kao kada su naš glavni grad i BSS ugostili najbolje seniore sveta 2021. godine i nameravaju učiniti na SP za žene sledeće godine. Uz rekordan nagradni fond. 

Od 19. do 25. aprila borbe će se voditi u dve sesije u dva ringa istovremeno, prva sesija počinje od 15 časova, druga od 17 i 15 svaki dan, do 26. aprila kad je dan pauze. Finala su zakazana za 27. i 28. april. Svi mečevi prvog objedinjenog EP biće prenošeni u direktnom TV prenosu na "TV Arena Fight", a ringom će prodefilovati 216 boksera i 121 bokserka.