Vesti iz borilačkih veština

Premije za Evropsko prvenstvo u boksu u Beogradu iznose rekordnih milion dolara

komentari (0)

Izvor: Tanjug

15.04.2024 14:58
Nenad Borovčanin, predsednik BS Srbije MN Press
Nenad Borovčanin, predsednik BS Srbije

Međunarodna bokserska federacija (IBA) saopštila je da će ukupan nagradni fond bokserkama i bokserima iznositi milion dolara na Prvenstvu Evrope koje je na programu u Beogradu od 18. do 28. aprila u hali "Aleksandar Nikolić".  

IBA tako nastavlja sa novitetima koji akterima plemenite veštine život znači. Posle novčanih nagrada koje je tadašnja AIBA, sada IBA ustanovila 2021. na Svetskom prvenstvu za seniore koje je održano u Beogradu, prvi put u tada 75. godišnjoj istoriji ove organizacije, sad se odlučila na veliki korak za Evropsko prvenstvo. Ponovo Beograd i ponovo pisanje istorije, novitet u 45. izdanju za muškarce i 14. za žene kad su u pitanju šampionati "Starog kontinenta".

"Od početka kalendarske 2024. naši bokseri i bokserke predani su neprestanom radu, samoodricanju, diciplini i mislima koje se odnose na maksimalan učinak na Prvenstvu Evrope u Beogradu u aprilu. Iza naših selekcija su dani i dani provedeni u boks salama, intenzivni treninzi, sparinzi, ali i učešća na pripremnim takmičenjima na kojima su ne samo ostavljali sjajan utisak već i osvajali medalje", rekao je predsednik Bokserskog saveza Srbije (BSS) Nenad Borovčanin. 

Prvi čovek BSS ne krije zadovoljstvo odlukom IBA.

"Borbe za pobednička postolja, medalje i obrana časti svoje zemlje su bili dosadašnji motivi boksera i bokserki, od sad imaju i motiv više novoformiranim novčanim fondom i odlukom IBA da stane uz EUBC šampionat. Ovo je revolucinarni potez Međunarodne federacije, ovo je nešto što će izmeniti kompletnu sliku evropskog boksa i nešto što će doneti bolju budućnost za rast, razvoj i održivost sporta koji je nikao upravo na tlu Evrope", zaključio je prvi čovek Bokserskog saveza Srbije.

Istorija svetskog i evropskog boksa dobija nove, bolje okvire i mogućnosti za dalji razvoj, prosperitet i kvalitet ulaganjem u boksere i bokserke širom planete, kao i nacionalne federacije. 

U hali "Aleksandar Nikolić", višedecenijskom hramu srpske košarke, sad domaćina mnogih drugih sportskih takmičenja od planetarnog značaja prodefilovaće najbolji bokseri i bokserke Evrope, a ujedno će se po prvi put u istoriji boriti pored medalja i za vredne novčane nagrade.

Tri dana ostalo je do svečane ceremonije otvaranja Prvenstva Evrope za seniorke i seniore u boksu u Beogradu na kome će se kroz dva ringa i deset dana takmičenja u legendarnom "Pioniru" predstaviti 400 asova plemenite veštine, od toga 262 boksera i 138 bokserki iz 32 zemlje Evrope. 

Mečevi će biti prenošeni uživo na "TV Arena Fight", ali i širom Evrope od strane mnogih evropskih TV stanica koje su već otkupile ili rezervisale prenose.