Vesti iz borilačkih veština

Borovčanin: Nacionalni bokserski centar biće izgrađen u naredne dve godine

komentari (0)

Izvor: Tanjug

08.12.2023 13:25
Borovčanin: Nacionalni bokserski centar biće izgrađen u naredne dve godine Foto Tanjug/ Sava Radovanović

Predsednik Bokserskog saveza Srbije Nenad Borovčanin izjavio je danas da je Nacionalni bokserski centar, za čiju izgradnju je 3. decembra na Novom Beogradu postavljen kamen temeljac, ogromna stvar za funkcionisanje bokserskog sporta u Srbiji jer je dokazano da ni jedan sport ne može da funkcioniše ako nema neophodnu infrastrukturu. 

"Takav projekat, kada se završi u naredne dve godine, biće na svetskoj mapi boksa, jedan od najboljih jer takve iste možete videti samo u Americi i Rusiji u današnje vreme, i sa takvim infrastrukturnim projektom imaćemo mogućnost da razvijamo naš boks, da naši bokseri budu najbolji na svetu a isto tako imaćemo mogućnost da u našu zemlju dolaze sve reprezentacije sveta kako bi se pripremale", rekao je Borovčanin za Tanjug.

Prema njegovim rečima, izgradnjom Nacionalnog bokserskog trening centra bokseri Srbije će imati najbolje uslove na svetu za treniranje i pripremanje za buduća takmičenja.

Donirana oprema u dva kluba

Delegacija Bokserskog saveza Srbije (BSS) na čelu sa predsednikom Nenadom Borovčaninom posetila je dva nova kluba u beogradskoj opštini Zvezdara i donirala neophodnu opremu za trening i funkcionisanje omladinske škole.

Oprema je uručena klubovima Olimp i Filić, a  Borovčanin je o razvoju "plemenite veštine" razgovarao sa osnivačima Zlatkom Došljakom i Daliborom Filićem. Zajedno sa Borovčaninom u poseti klubovima bio je i član Upravnog odbora Marko Popadić.

Govoreći o najuspešnijoj godini Bokserskog saveza Srbije u kojoj su ostvarene dve olipijske vize, tri medalje na Kupu Evrope, pet na Evropskom prvenstvu za mlađe seniore, Borovčanin je rekao da se ova godina završava na najbolji mogući način krunisanjem kamena temeljca kojim je započeta izgradnja Nacionalnog trening centra.

"Imali smo isti taj dan i prijem kod predsednika Srbije Aleksandrom Vučićem koji mi je obećao da će, kao i do sada, da nastavi da podržava bokserski sport i omogućava uslove, a upravo ti uslovi će dati mogućnost svim bokserima i bokserkama da u narednoj godini osvoje medalju na Olimpijskim igrama, a da u Beogradu na Evropskom seniorskom prvenstvu zabeležimo veliki broj i osvojim za našu zemlju što veći broj medalja".

Borovčanin je najavio da će od 15. do 29. aprila 2024. godine u Hali "Aleksandar Nikolić" biti održano Evropsko prevnstvo u boksu za muškarce i žene, prvi put u istoriji u Beogradu, gde se, istakao je on, pre 50 godina u Srbiji organizovalo poslednje Evropsko prvenstvo u boksu.
 
"Sada u renoviranom i osveženom Pioniru, odnosno hali sportova Aleksandar Nikolić, biće održano Evropsko prvenstvo i biće održano u novom formatu, koji će biti početak organizovanja takvih kontinentalnih šampionata. Jedan veliki spektakl sa svim elementima koje možemo gledati u Las Vegasu ili drugim gradovima gde se organizuju takvi događaji, muzičko, scenski i svi oni efekti koji su neophodni za 21. vek kada je sport u pitanju", naglasio je Borovčanin.