UEFA Liga šampiona

Dortmundu se ponavlja istorija od pre 11 godina: Vembli možda prestane da bude noćna mora

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

08.05.2024 09:27
Edin Terzić, trener Borusije Tanjug/AP Photo/Frank Augstein
Edin Terzić, trener Borusije

Da li se istorija ponavlja za Borusiju iz Dortmunda? Naime, prvi finalista UEFA Lige šampiona na Vembliju 1. juna, pre 11 godina igrao je svoj drugi meč za najvredniji evropski trofej na istom stadionu u glavnom gradu Engleske i to protiv Bajerna, koji se večeras u Madridu bori sa Realom za prolazak.

Ali, Borusija je ove sezone u polufinalu eliminisala PSŽ, ekipu sa kojom je bila u grupnoj fazi, a isto joj se dogodilo i u sezoni 2012/13 jer je u polufinalu Lige šampiona bila bolja od Real Madrida, sa kojim je bila u grupnoj fazi! Videćemo hoće li se istorija upotpunosti ponoviti i za trofej igrati protiv Bajerna.

Međutim, petoplasiranom timu Bundeslige, davane su najmanje šanse posle žreba za četvrtfinale i polufinale da se nađe na Vembliju.

Ali, trener Edin Terzić je posle Otmara Hicfelda 1997. i Jirgena Klopa 2013, postao treći stručnjak koji je odveo žuto-crne u finale Lige šampiona.

"Bilo je veoma emotivno posle utakmice. Uspeli smo da vratimo sve što su nam navijači doneli. Sada se nadamo da ćemo vratiti ovaj pehar u Dortmund", rekao je Terzić.

Nije krio da im je fortuna bila naklonjena.

"Da smo ovaj meč igrali još deset puta, ne bismo ga svih deset puta dobili, ali ova dva jesmo i zato smo u finalu. Ne mogu da kažem da je PSŽ igrao sa previše samopouzdanja, ali je uložio mnogo ofanzivne sile da bi nas stigao. Bilo je potrebno mnogo koncentracije i malo sreće da bismo bili ovde. Skoro da je nadrealno, ali uspeli smo. Zaslužili smo da dođemo do ovog finala. Uspeli smo da pobedimo tim takve snage, i to tako što smo to uradili u obe utakmice", istakao je trener koji je tokom poslednjih godinu dana istrpeo velike kritike.

Marko Rojs će po završetku sezone napustiti Borusiju posle 12 godina. 

"Neopisivo. Posle 11 godina ponovo sam u finalu Lige šampiona sa Borusijom. Niko sutra neće pitati kako smo dobili utakmice. Broj šuteva i stativa neće biti važan", uveravao je Rojs.

Borusija je u prethodna dva finala ostvarila polovičan učinak. Najpre je bila bolja od Juventusa 1997, a onda je poražena od Bajerna 2013. godine.

Matijas Zamer, jedan od zvezda tima iz 1997. i pre meča je verovao u Edina Terzića:

"On je borac, fajter. A, takvi treneri uvek stižu do uspeha".

Vembli je noćna mora "milionera" punih 11 godina, jer je Bajern stigao do pobede od 2:1 golom Arjena Robena u 89. minutu. Možda je došlo vreme da ta noćna mora prođe...