UEFA Liga konferencije

Ludo veče u Ligi konferencije: Dva meča, 11 golova, jedno isključenje, promašen penal i šokantno slavlje Olimpijakosa u kući Aston Vile

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

02.05.2024 23:03
fudbaleri Olimpijakosa proslavljaju veliku poebdu nad Aston Vilom Guliver/(AP Photo/Rui Vieira
fudbaleri Olimpijakosa proslavljaju veliku poebdu nad Aston Vilom

Mada golovi u gostima više nemaju duplu prednost, Olimpijakos je jednom nogom zakoračio u fiale Lige konferencije, pošto je u Birmingemu potpuno razoružao favorizovanu Aston Vilu i poslao spektakularnu pozivnicu svojim ionako vernim navijalima da se sliju na atinski revanš - 2:4 (1:2), a ludo golgetersko veče u trećem po jačini UEFA takmičenju zaokružio je minimalac Fiorentine protiv Briža, iako se belgijski tim dugo i dobro držao s igračem manje - 3:2 (2:1).  

Apsolutni junak meča na terenu visoko kotiranog tima engleske Premijer lige bio je trostruki strelac Ajub El Kabi, pošto se uz manju ili veću završnu pomoć timskih kompanjona poigravao sa favorizovanim domaćinom. Počev od 17. minuta, kada je 24. pogotkom u sezoni eskivirao ofsajd zamku i iskoristio savršen pas Čikinja pre toga.

 

 

Drugi put je "poentirao" na majstorsko dodavanje Podensea (29), koji je bocnuo loptu preko Viline poslednje linije, da bi nadahnutu partiju zaokružio uspelom realizacijom penala (56). Eze je nastavio tamo gde je fenomenalni Marokanac stao, uz asistenciju Podensea (67), a koliko je sve bilo na strani na premijernog učesnika polufinala nekog evropskog kupa govori i podatak da je Daglas Luiz pred kraj regularnog dela (84) promašio sa bele tačke.

Visoku pobedu gostiju iz Grčke okrnjili su samo Oli Votkins u sudijskoj nadoknadi prvog poluvremena (45+1), za lep kraj vrnunske akcije Metija Keša i Muse Dijabija, te Dijabi pogotkom u bliži ugao u drugom delu meča (52). Nisu Vili falile šanse, ali joj je zatajila realizacija, dok je Olimpijakos pretvorio u pogodak svaki od četiri šuta u okvir!

 

 

U isto vreme "gorelo" je u Firenci, gde je "viola" mora da prolije more "krvi, znoja i suza" da bi slomila otpor Briža, iako je ovaj više od pola sata imao čoveka manje u polju. Kolege srpskog reprezentativca Nikole Milenkovića ostao na klup) profitirale su udarcima Sotila u petom minutu, Belotija nešto kasnije (37) i pre svega Enzole, jer je herojsko držanje rivala srušio u bonus fazi meča na "Artemio Frankiju" (90+1).

Belgijanci su svim silama nastojali da izbegnu poraz, ali su na kraju "samo" našli načina da sačuvaju optimizam za revanš duel, pošto su Vanaken (17) iz jedanaesterca i Tijago (63) pokazali rivalu iz Italije da mora dobro da se pomuči u drugih sat i po ako hoće do zadnjeg meča LK.  

UEFA Liga konferencija, polufinale (prvi mečevi)

Aston Vila - Olimpijakos 2:4 (1:2)
/Votkins 45+1, Dijabi 52 - El Kabi 17, 29, 56 pen, Eze 67/

Fiorentina - Klub Briž 3:2 (2:1)
/Sotil 5, Beloti 37, Enzola 90+1 – Vanaken 17. pen, Tijago 63/

Revanši 9. maj

Finale

29. maj - Atina

 

 

Cup tree provided by Sofascore