UEFA Liga konferencije

Posle produžetaka i prave drame u polufinale Lige konferencije prvi su se plasirali Fiorentina i Aston Vila

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

18.04.2024 21:53
Golman Aston Vile bio je junak meča sa Lilom Tanjug/AP Photo/Christophe Ena
Golman Aston Vile bio je junak meča sa Lilom

Nije moglo bez drame u duelu Lila i Aston Vile, iako su gosti važili za favorite ne samo u ovom meču, već i za osvajanje trofeja namenjenom pobedniku Lige konferencije. Posle produžetaka i penala u polufinale najmlađeg UEFA takmičenja se plasirala se Aston Vila. Junak penal serije bio je golman gostiju Martinez, koji je odlično branio, a uspeo je da skine loptu kapitenu Lila Benžaminu Andreu u petoj seriji penala. 

Revanš Lila i Aston Vile baš kao što se i naslućivalo bio je neizvesta, uzbudljiv, borben, od prvog do poslednjeg minuta.  Francuska ekipa imala je samo gol manje od engleskog sastava (1:2), pa je od starta meča na domaćem terenu krenula ofanzivno u želji da odmah anulira prednost rivala.

U grotlu stadiona "Pjer Moroa", tim Unaija Emerija se u prvom poluvremenu nije uopšte snalazio. A kazna je stugla rano, već u 13. minutu.  

 

Lil je poveo golom Jazidža, ali je veliki deo posla uradio švedski levi bek Gabrijel Gudmundson. Prodor po levoj strani bio je nezaustavljiv za defanzivce Aston Vile, a zatim i precizan pas po zemlji za Jazidža. Turčin je neometan šutirao sa oko 14 metara i savladao Emilijana Martinesa za ukupni skor 2:2.

U 25. minutu mogao je Lil do novog pogotka, ali je Aston Vilu "odbranio" Martines. Benžamin Andre je šutirao glavom sa nekoliko metara, ipak, nije mogao protiv Argentinca.

Malo je nedostajalo da Vila anulira lošu igru iz prvog poluvrmena. Daglas Luiz došao je u izglednu poziciju da šutira, ali je sa oko petnaest metara prebacio Ševalijeov gol.

 

Nastavak utakmice doneo je mnogo više neizvesnosti. Oslobodili su se donekle pritiska gosti, ali i dalje je terenska inicijativa bila na strani domaće ekipe. Na kraju bolju igru Lil je i iskoristio.

 

Na 2:0 povisio je Andre u 67. minutu. Posle kornera sa desne strane, najbolji u skoku bio je kapiten Lila, trzaj glavom i lopta je po drugi put završila u mrežu kluba sa Ostrva. 

Dva minuta delila su Lil od polufinala Lige konferencije, a onda šok, Kada se očekivalo da će domaći mirno prvesti meč kraju, usledio je gol Vile za muk na stadiona "Pjer Moroa". Strelac gola za produžetke bio je Keš u 88. minutu, za ukupni skor 3:3.

Sve je moglo po Lil da se završi kako ne treba već u 99. minutu, ali zahvaljujući mladom golmanu Ševalijeru, Aston Vila posle šuteva Luiza i Bejla nije došla do gola.  

Do kraja utakmice nije se ništa dešvala pa je utakmica otišla u penal seriju.

Precizni za Aston Vilu su bili: Tilemans, Votkins, Keš i Luiz, a Ševalije je odbranio udarac Bejliju. Za Lil su pogodili Dejvid,  Gomeš i Kabela, dok je Martines odbranio šuteve Bentalebu i Bendžamenu Andreu. 

 

Fiorentina je u Firenci dočekala Viktoriju Plzenj, skoro pa u najjačem sastavu, iako su imali čak i igrača više od 66. minuta, domaći nisu uspeli da nađu rešenje za raspoloženog golmana Jedličku, pa je ovaj meč otišao u produžetke. Samo dva minuta je bilo potrebno Gonzalesu u produžetku da nađe put do mreže gostiju, što ekipi iz Firence nije u regularnih 90 minuta.

Stezali su izabranici Vićenca Italijana obruč oko gola Čeha, a samo zahvaljujući golmanu Martinu Jedlički, gosti su držali "nulu".

Čist pogodak je čuvar mreže Viktorije spasio u 30. minutu. Odbranio je šut Kristijana Kuamea sa sedam, osam metara, za potpunu nevericu na tribinama.  Sve ono što je važilo za prvi deo igre, prenelo se i na drugi. 

Pokušao je ofanzvni vezita Fiorentine Mandragora makazicama u 56. minutu sa trinaest metara, ali je lopta završila preko gola češkog predstavnika.

Viktorija je ostala sa igračem manje u 66. minutu. Posle VAR provere sudija je isključio Kadua, a zbog prekršaja nad Dodom. 

Pravu glavobolju, međutim i posle isključenja zadavao je fudbalerima Fiorentine golman Viktorije, Martin Jedlička. Bukvalno je bio kao hobotnica pred raspicalim igračima iz Firence, a uspeo je da "skine" čak pet zicera domaćima. 

Ono što nisu uspeli u regularnom delu utakmice jesu u drugom minutu produžetka. Fiorentina je konačno došla do gola preko Nikolasa Gonzalesa koji je ubacio loptu u mrežu posle pravog karambola pred golom Viktorije. Odolevali su Česi do drugog minuta produžetka, ali je umor učinio svoje. 

U 104. minutu Lukas Martinez Kvarta je pogodio stativu, a bila je to dobra prilika da se duplira vođstvo i potvrdi pobeda. 

Četiri minuta kasnije sve je bilo rešeno, Fiorenitna je u polufinalu, a strelac drugog gola bio je Biragi, a posle odličnog pasa Ikonea. 

 

Liga konferencije, revanš mečevi četvrtfinala  

(0:0) Fiorentina - Viktorija Plzenj  2:0 (0:0) 

/Gonzales 90+2, Biragi 108/

(1:2) Lil - Aston Vila  2:1 (1:0) - 3:4 penalima 
/Jazidž 13, Andre 68 - Keš 88/

(2:3) Fenerbahče - Olimpijakos 

(0:1) PAOK - Briž 

 

Cup tree provided by Sofascore