Vesti iz automoto sporta

Počinje najbrži cirkus na svetu: Sve kreće iz Bahreina, danas trening, u subotu trka

komentari (0)

Izvor: Tanjug

29.02.2024 12:48
Šampion Formule 1, Maks Ferstapen Tanjug/AP Photo/Darko Bandic
Šampion Formule 1, Maks Ferstapen

Nova sezona u šampionatu Formule 1 počinje ovog četvrtka prvim slobodnim treningom na stazi Sahir uoči starta Velike nagrade Bahreina koja je na programu u subotu od 16.00 časova.

Titulu u F1 brani vozač Red Bula Holanđanin, Maks Ferstapen, koji je prošle sezone pobedio na čak 19 trka. On je aktuelni trostruki svetski šampion, pošto je titule osvajao i 2021. i 2022. godine. Njegov timski kolega i ove godine biće Meksikanac Serhio Perez, koji je prošle godine godine ostvario dve pobede.

Svetski mediji navode da je Red Bul i ove godine favorit za titulu, pošto su vozači ovog tima prošle sezone pobedili na 21. od 22 trke. Red Bul je titulu u konkurenciji konstruktora osvojio 2022. i 2023. godine.

 

 

Za Ferari će voziti Šarl Lekler i Karlos Sainc, dok će u Mercedesu biti Luis Hamilton i Džordž Rasel. Hamilton je nedavno objavio da mu je ovo poslednja godina u Mercedesu, pošto će od naredne sezone da vozi za Ferari.

U timu Meklarena će biti Lando Noris i Oskar Pjastri, dok će za Aston Martin da voze Fernando Alonso i Lens Strol. Za Alpin će voziti Esteban Okon i Pjer Gasli, a u ekipi Vilijamsa će biti Aleksander Albon i Logan Sardžent.

Zauber će ove godine nastupiti pod imenom Kik Zauber, pošto je švajcarskom timu istekao ugovor sa Alfa Romeom. U švajcarskom timu će biti Valteri Boltas i Guanju Džou.

Ekipa Alfa Taurija je promenila ime u "Viza keš ep RB F1 tim". Za ovaj tim će voziti Danijel Rikardo i Juki Cunoda, dok će u Hasu biti Kevin Magnusen i Niko Hulkenberg.

U novoj sezoni biće vožene 24 trke, što je rekord u F1. U kalendar F1 se prvi put posle 2019. godine i pandemije korona virusa vraća Velika nagrada Kine. 

 

 

Na šest staza biće vožene i sprint trke. Sprint trke biće vožene u Kini, Majamiju, Austriji, Ostinu, Kataru i Brazilu. Sezona će biti završena osmog decembra trkom u Abu Dabiju.

Prvi slobodni trening u Bahreinu biće održan danas od 12.30 časova, dok je drugi trening na programu od 16 sati. U petak je od 13.30 na programu treći slobodni trening, a od 17 časova počinju kvalifikacije.