Vesti EURO 2024

De la Fuente vratio Španiji takmičarski nerv i odveo je na EURO

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

16.10.2023 13:13
De la Fuente vratio Španiji takmičarski nerv i odveo je na EURO Tanjug/AP Photo/Jose Breton)

Španija je uhvatila pod ruku Škotsku i pobedom u Norveškoj sebi i velikom rivalu omogućila plasman na EURO 2024. godine. Gavi je postigao već peti gol za "crvenu furiju", doneo je osmehe naciji, ali i skinuo veliki teret sa pleća selektora Luisa De la Fuentea.

Eliminacija od Maroka u Kataru, bukvalno je "nasukao špansku armadu" na hrid, sa scene su sišli Serhio Buskets, Đordi Alba, otišao je selektor Luis Enrike, ekipa je izgubila igru i identitet. Savez se kladio na bivšeg selektora mlade selekcije Luis De la Fuentea jer većina "njegovih igrača" stupa na scenu.

Početni poraz od Škotske (0:2) u kvalifikacijama nije najavljivao ovakav hepiend. Međutim, Luis je polako sklapao tim od "svojih štićenika" - Le Norman, Laport, Balde, Rodri, Gavi, Pedri, Fabijan Ruiz, Mikel Merino, Ojarzabal, Feran Tores, Dani Olmo... Kao što se sa mladom selekcijom peo na krov Evrope, tako je vodio i "A" tim: ponizno, bez galame, velikih izjava, u miru. Osvojio je Ligu nacija (na penale), plasirao se na EURO.

"Bez vatrometa i mnogo slavlja, Luis De la Fuente je napravio tim koji nije favorit, ali je sposoban da se uvek takmiči i pobeđuje", možda najbolji opis dao je "As".

De La Fuente je na klupi Španije imao osam mečeva, šest je pobedio, jedan igrao neređeno uz slavlje na penale, izgubio samo od Škotske. "Furija" je postigla 21 gol, a primila samo pet pogodaka.