Vesti EURO 2024

Mađarska opet uspešnija od Srbije, "orlovi" odlazak na EURO 2024. tražiće protiv Crne Gore i Bugarske

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

14.10.2023 22:44
Mađarska opet uspešnija od Srbije, "orlovi" odlazak na EURO 2024. tražiće protiv Crne Gore i Bugarske Tanjug/AP Photo/Denes Erdos

Mađarska je osvojila "Rajko Mitić" i u istom stilu odbranila "Puškaš Arenu" i kupila kartu za EURO. Iako je Srbija bila bolji rival, ponovo nije imala sreće da izbegne poraz od Mađara koji su gotovo izvesno na EURO 2024. godine (nedostaju im tri boda), dok je posle poraza od 2:1 (2:1) "orlovima" duel sa Crnom Gorom u utorak "biti ili ne biti", kao i onaj novembarski protiv Bugarske. Ostaće žal za šansama Srbije, stativama (Tadić, Pavlović), poništenim golovima Aleksandra Mitrovića (dva puta za mali ofsajd), ali se golovi pišu, rezultat pamti, utisak o igri gubi poentu.

Selektor Srbije Dragan Stojković najavio je promene u sastavu tima i koncepciji, ali ni Marko Rosi nije očekivao sastav sa Strahinjom Erakovićem, Aleksom Terzićem i Mijatom Gaćinovićem, a bez kapitena Dušana Tadića i Filipa Kostića. Formacijski 4-2-3-1, ali na terenu su "orlovi" drugačije obaveze: da zaustave ofanzivu domaćina, a da budu mobilni, brzi da uzvrate i da golom promene neke osnovne zamisli Mađara.

Imali su "orlovi" dve sjajne kontre u uvodnih 20 minuta, Mijat Gaćinović je morao sam da završava kontru, a ne da pokuša da uposli Sergeja Milinkovića Savića, da bi zatim u situaciji "dva na jedan" Živković za nijansu poslao duži pas Mitroivću, pa je golman Dibus uspeo da interveniše.

Međutim, Mađarska je u više navrata pokazala da je uigraniji sastav od Srbije, u tri poteza su uspevali da izbace ceo vezni red i deo odbrane, pa su na taj način i poveli. Nego je u Beogradu mučio odbranu Srbije, a isto je činio i na "Puškaš Areni". Pretrčao je 40 metara, a zatim uposlio Vargu za 1:0. Srbija se nije mnogo poremetila zbog primljenog gola i posle kornera Andrije Živkovića stigla je do izjednačenja. Uigranu akciju sa prve stative u gol je pretvorio Strahinja Pavlović. 

Nebeski skok štopera Salcburga navijači Srbiju još nisu uspeli da proslave, kada je Roland Salai primio loptu na 18 metara i sa 18 metara evrogolom skinuo paučinu iz mreže Srbije. Ni taj šokantni gol nije promenio orijentaciju Srbije koja je nastavila da atakuje, ali su Mađari uspeli da se odbrane i na odmor odu sa prednošću. 

Dušan Tadič i Filip Kostić su kročili na teren od starta drugog dela, Srbija je promenila formaciju i počela ozbiljno da napada domaćina koji se opredelio da se brani i čeka kontre. Nije imao "Mitrogol" sreće u dva navrata, ubacivao je loptu u mrežu, nije bio on u ofsajd zamkama ali jesu asistenti. Prvo Sergej Milinković Savić, pa zatim Tadić. 

Sreća nije bila saveznik ni Srbiej, ali ni Mađara. Tadić i Pavlović su pogađali stativu, a Varga prečku, dok je Bola prokockao zicer u 72. minutu da reši meč. Srbija navaljivala iz svih oružja, šanse su propuštali Mitrović, Đuričić i Milenković...Mađari su se branili i odbranili. Na kraju je Kalmar dobio crveni karton po završetku meča zbog verbalnih čarki sa Vanjom Milinkovićem Savićem.

Srbiji ostaju dva meča u Beogradu u kojima mora da pobedi Crnu Goru i Bugarsku (novembar) da bi se plasirala posle 24 godine na EURO.

 

Mađarska - Srbija 2:1 (2:1)

Stadion: Puškaš Arena.
Sudija: Fransoa Leteksije (Francuska).
Strelci: Varga u 20, R. Salai u 34. za Mađarsku, a Pavlović u 33. za Srbiju.

MAĐARSKA: Dibus - Fiola (od 75. Botka), Lang, A. Šalai - Nego (od 63. Bola), A. Nađi, Stajls (od 63. Kalmar), Kerkez - R. Šalai (od 75. Kata), Soboslaj - Varga (od 83. Adam).

SRBIJA: V. Milinković Savić - Eraković (od 46. Tadić), Milenković, Pavlović, Terzić (od 46. Kostić) - A. Živković (od 75. Radonjić), Gudelj, Lukić (od 83. Ratkov), Gaćinović (od 66. Đuričić) -  S. Milinković Savić - Mitrović.

Kvalifikacije za EURO, sedmo kolo

Grupa "G"

Bugarska - Litvanija 0:2 (0:1)
/Širvijs 45, 55/

Mađarska - Srbija 2:1 (2:1)
/Varga 20, R. Salai 34 - Pavlović 33/

 

Standings provided by Sofascore