Srbija na EURO 2024

Neprihvatljivo ponašanje, trebalo je prekinuti meč: FSS traži oštre kazne za "Ubij Srbina" na meču Hrvatske i Albanije

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

20.06.2024 14:20
Predsednik i gensek FSS, Dragan Džajić i Jovan Šurbatović, u priči s predsednikom UEFA Čeferinom FSS
Predsednik i gensek FSS, Dragan Džajić i Jovan Šurbatović, u priči s predsednikom UEFA Čeferinom

Fudbalski savez Srbije uputio je dopis generalnom sekretaru Evropske fudbalske federacije, Teodoru Teodoritisu, povodom skandiranja na jučerašnjem meču između Hrvatske i Albanije, jer su pristalice dve reprezentacije združenim snagama vređali srpski narod i državu. 

Pre svega, u više navrata su pevali "Ubij Srbina" tokom meča, završenog remijem učesnika C grupe u kojoj su još timovi Španije i branioca titule Italije.  

"Kao što ste verovatno informisani hrvatski i albanski navijači su od 58 minuta i 28 sekundi do 58 minuta i 50 sekundi zajednički vikali "Ubi, ubi Srbina". 

"U pitanju nisu bili pojedinci iz navijačkih redova, već veliki broj navijača ovih nacionalnih timova, što u tom trenutku nije sankcionisano u skladu sa propisima UEFA koji su jasni, kao i samo postupanje službenih lica u tim situacijama", navodi se u dopisu koje je FSS uputio Teodoritisu. 

Kako se navodi ovakvo ponašanje je neprihvatljivo na sportskom događaju u Evropi.

"Ovakvo ponašanje je neprihvatljivo u svim situacijama, a naročito na jednom ovakvom velikom sportskom događaju koji se prati širom Evrope i sveta. Umesto da fudbalski stadion bude mesto gde će se bodriti sopstveni timovi i promovisati sportska i fer atmosfera, na ovoj utakmici viđena su potpuno neprihvatljiva ponašanja, koje je nemoguće na bilo koji način opravdati. Prema informacijama koje imamo, jedan igrač albanskog tima je nakon završetka utakmice, ispred tribine sa albanskim navijačima, koristeći megafon uzvikivao isti povik i tako raspaljivao masu", piše u dopisu FSS.

Iz Saveza kažu da je utakmicu trebalo prekinuti u trenutku uvredljivog ponašanja i preduzeti odgovarajuće korake. 

"FSS smatra da je u momentu kada je počelo skandiranje navijača oba nacionalna tima koje je gore navedeno, utakmicu trebalo prekinuti i pristupiti postupku tri koraka. To je izričito predviđeno u propisu UEFA Guidelines for Match Officials in cases of Racist Behavior in Football Stadiums i čudi nas da ono nije primenjeno od strane službenih lica UEFA na utakmici. To pravilo se na pravi način primenjivalo u slučajevima puno manjeg intenziteta, pa nas tim više iznenađeni što nije primenjeno na ovoj utakmici", dodaje se u dopisu FSS.

Iz FSS apeluju da UEFA najhitnije i najoštrije reaguju i kazne odgovorne za skandal na pomenutoj utakmici. 

"FSS veruje da će disciplinski organi UEFA na pravi način reagovati i sankcionisati ovako ponašanje navijača oba nacionalna tima. Ovakvo vređanje jedne nacije sa povicima da treba da budu ubijeni, odavno nije viđeno na sportskim događajima. Kao građani Republike Srbije, kao sportski-fudbalski radnici koji su čvrsto opredeljeni za sprovođenje univerzalnih sportskih principa i fer pleja, veoma smo povređeni događajima na ovoj utakmici. Obzirom da ovakvo divljanje velikog broja navijača, koje se ne može nazvati ponašanjem, nije u skladu sa propisima UEFA kao i sa elementarnim ljudskim ponašanjem, molimo Vas da najhitnije i najoštrije kaznite ogovorne za gore pomenute događaje i obezbedite normalno odigravanje utakmica", navodi se u dopisu FSS.

 

 

Iz Saveza podsećaju da se UEFA oduvek borila protiv rasizma na stadionima, a ovo je klasičan primer istog. 

"Želimo da Vas podsetimo da ovakvo divljanje, mržnja i rasizam predstavljaju sve ono protiv čega se Vaša organizacija deklativno bori. Fudbalska igra, posebno na događaju kao što je EP, treba da bude ono što spaja pojedince, države, nacije, a ne sredstvo koje će biti iskorišćeno u neke svrhe koje su potpuno suprotne idejama koje fudbalska igra treba da predstavlja, jer kao što vidimo fudbalska igra je već odavno prevazišla granice sporta kao takvog. Organizatorima Turnira i UEFA želimo uspešan nastavak EURO 2024 i nadamo se da ovakvih događanja na stadionima u Nemačkoj više neće biti", zaključuje se u dopisu FSS.