Srbija na EURO 2024

Tadić pred put na EURO: Da prođemo grupu, nebitno je kako Coca Cola Euro 2024

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

11.06.2024 10:39
Dušan Tadić MN Press
Dušan Tadić

Fudbaleri Srbije danas putuju za Nemačku na UEFA EURO 2024. godine. Pred put u bazu u Augzburgu, selektor Dragan Stojković je jutros odradio trening u kampu Saveza, a svoja predviđanja pred kontinentalno takmičenje dao je kapiten Dušan Tadić.

Srbija je protiv Asutrije i Švedske pokazala i lice i naličje, ali s obzirom da se pamti ono poslednje, kapiten "orlova" je samo potvrdio na početku da je atmosfera posle trijumfa u Solni odlična.

"Raspoloženje je super, kao i obično. Ova grupa, generacija, svi se zajedno držimo, sve je u najboljem redu. Mislim da su bile dosta dobre provere, Austrija me je jako prijatno iznenadila. Rezultat nije bio toliko bitan, zadovoljan sam proverama. Treba ići utakmicu po utakmicu, protiv Engleske neće biti lako, ali učinićemo sve da prođemo dalje", rekao je Tadić.

Nema euforije ni u taboru "orlova", a ni u naordu.

"Složićete se da je sad drugačije, bila je veća euforija. Sećam se kad smo prolazili ulicom, svi su govorili: 'Minimum polufinale'. Mi smo takav i narod, lako padnemo u euforiju. Sad je dobro da nije tolika euforija. Učinićemo sve da ostvarimo dobar rezultat, to mogu da obećam".

Činjenica da u osminu finala prolaze i četiri najbolje trećeplasirane selekcije ne opušta "orlove".

"Kad prolaze dve ekipe je teže, sad je lakše, znači to. Poenta je da osvojimo što više bodova, jer ni treće mesto ne garantuje da ćete proći".

U Kataru je "orlove" čekao na startu favorit Brazil, u Nemačkoj je sličan scenario - Engleska u nedelju od 21.00 (TV Arena 1 Premium).

"Slično je, imali smo najtežeg, pa da kažemo najlakšeg, a onda nekog ko je po kvalitetu da kažemo sličan nama. Ali svaka utakmica je podjednako važna, trudiš se da osvojiš što više bodova i prođeš dalje".

Engleska je skautirana.

"Gledali smo utakmicu Engleske sa Islandom, nekako mi je delovalo da su igrali sa pola gasa. Nisu se previše uzbudili, nisu igrali ni neki igrači koji će sigurno počeli. Nisu pridali toliko značaja rezultatu u toj utakmici".

 

 

Pobeda nad Švedskom ima značaj za tim Srbije.

"Lepo je da se pobedi, to je definitivno. I da smo izgubili suštinski bi bilo isto, jer se radi o prijateljskoj utakmici. Ali, dobro je da se pobeđuje, za neko samopouzdanje. Atmosfera je super, lepo je pobediti u svakom slučaju".

Balans u svim linijama tima je ono što donosi rezultat.

"Napad počinje od odbrane, a odbrana od napada. Primali smo golove, a imali smo dosta igrača iza lopte. Dobro je što smo sačuvali nulu protiv Švedske. Protiv Austrije smo svi želeli da se žrtvujemo, taj gol koji smo primili, zavukli su nam loptu iza leđa. Protiv Švedske smo se timski dobro branili prvo poluvreme, trudili smo se da sačuvamo nulu. Učinićemo sve da sačuvamo gol i postignemo što više golova. Nama je najvažniji kontinuitet, nije se mnogo menjalo, to je prava stvar, pravi put, svi se osećaju lepo. To su bitne stvari i iz toga možemo da ostvarimo pravi rezultat".

Nije hteo Tadić da se bavi proricanjem, ne interesuje ga mnogo ishod meča izmedđu Slovnije i Danske.

"Najbitnije je da mi gledamo nas, ostvarimo najviše moguće bodova. Uvek napominjem taj Portugal 2016. godine, igrali su tri utakmice nerešeno u grupi, prošli dalje, a onda im se namestio i kostur. Hrvatska, Poljska, Vels i na kraju Francuska. Malo treba da ti se namesti, najbitnije je da se prođe grupa, nebitno kako".

Ne predaje se Tadić, ima još uvek šta da kaže na terenu. Baš kao i ova generacija "orlova". 

"Ne mogu da kažem da je ovaj EURO kruna karijere. Imali smo i dva Svetska prvenstva, sada prvo evropsko. Sve su to prelepa takmičenja, svi gledaju, jedva čekamo da počne. Najbitnije je što imamo kontinuitet, Srbija treba stalno da ide na velika takmičenja, da to bude normalno", istakao je Tadić.