WTA

Dvostruka grend slem šampionka izbačena sa US Opena zbog dopinga: Teški dani za Simonu Halep

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

22.08.2023 14:27
Dvostruka grend slem šampionka izbačena sa US Opena zbog dopinga: Teški dani za Simonu Halep Guliver/Imago Sports

Rumunska teniserka Simona Halep izbrisana je sa spiska učesnica predstojećeg Ju Es Opena, a njeno mesto u glavnom žrebu zauzela je Tejlor Taunsend, saopštili su danas organizatori poslednjeg grend slem turnira sezone.

Halep (31) ne igra od oktobra 2022. godine, kada je optužena da je uzimala nedozvoljena sredstva. Dvostruka grend slem šampionka je "pala" na dopingu baš posle prošgodišnjeg Ju Es Opena.

Ubrzo zatim, Rumunka je optužena za drugi, odvojeni doping prekršaj zbog nepravilnosti pronađenih u njenom biološkom pasošu pošto je bila pozitivna na roksadustat, lek protiv anemije koji stimuliše proizvodnju crvenih krvnih zrnaca u telu.

"Čekam da mi sude od oktobra. U decembru sam konačno uspela, zahvaljujući stručnjacima, da pokažem da je deo suplemenata koje sam uzimala bio kontaminiran, zbog čega je test bio pozitivan. Tražila sam, kako propisuju antidoping pravila, brzo saslušanje, to je moje pravo, to piše u pravilima. ITF (ITIA) je tri puta odložila moje saslušanje, uskraćujući mi pravo da mi sudi Nezavisni sud i nedozvoljavajući mi da učestvujem na bilo kom turniru osam meseci", poručila je pre nekoliko meseci Rumunka kada kritikovala Međunarodnu tenisku federaciju (ITF) i Međunarodnu agenciju za integritet tenisa (ITIA) zbog novog odlaganja saslušanja u vezi sa kršenjem antidoping pravila na Ju Es openu.

Ove sezone nije igrala na veliki broj turnira.

"Da ne pominjem da ću izgubiti sve bodove i renking na WTA listi. Ne samo da ubijaju moju reputaciju, već i mene kao profesionalnog igrača, a o posledicama na moje mentalno zdravlje ni ne govorim. Ovo nepoštovanje pravila u vezi sa brzim saslušanjem na koje imam pravo je toliko nepoštovanje prema meni, da nemam reči...", poručila je nekadašnja najbolja teniserka svedta.

Podsećanja radi, četvrti grend slem turnir na programu je od 28. avgusta do 10. septembra. Titulu u ženskoj konkurenciji brani Iga Švjontek, a u muškoj Karlos Alkaraz.