Novak Djoković

Đokovićeva pobeda u rolerkosteru od četiri, pet setova: Mats Vilander šanse Alkaraza procenjuje na "manje od 10 odsto"

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

16.07.2023 13:44
Đokovićeva pobeda u rolerkosteru od četiri, pet setova: Mats Vilander šanse Alkaraza procenjuje na "manje od 10 odsto" Guliver

Nekada vrhunski teniser, s dugim stažom stručnog konsultanta "Eurosporta", Mats Vilander, poštuje talenat i obećavajuću karijeru 20-godišnjeg Karlosa Alkaraza, ali ne sumnja da će Novak Đoković dobiti današnje finale Vimbldona (15.00). I osmim trofejom u Londonu stići do 24. Grend slem "recke" u karijeri.

"Očekujem rolerkoster, ali i da Novak dobije u četiri ili pet setova. Kako da se Alkaraz suprotstavi? Može da igra brzo, kao što je to bio slučaj u Parizu. Ali, može da igra i na druge načine. Može da uspori ritam i tako manje rizikuje. On je taktički genije u odnosu na vreme kada je tek počinjao. Ima širok repertoar, da jednostavno ne znaš šta će sledeće da uradi. Da li može Karlos da igra brže od Novaka? Može, ako je u pravom ritmu. Ali, ne verujem da protiv Novaka može da drži takav ritam sve vreme", objasnio je Šveđanin u intervjuu za "El Mundo". 

 

 

 

 

Dok je Srbin veteran finala (9) i od 2018. nema poraz na Vimbldonu, a već deceniju traje njegova nepobedivost na Centralnom terenu, dotle će Špancu ovo biti premijerno finale na londonskoj travi i tek drugi takav meč na turnirima najveće bodovne težine. 

"Ima svoju šansu, ali ne znam kako će da reaguje na sve ovo, jer nikada nije bio u ovakvoj situaciji, osim na US Openu. Gledajući samo tenis, pred njim je mnogo rešenja, ali ako gledamo samo psihu i emocije, šanse su mu oko 10 odsto".

Đoković i Alkaraz imaju samo dva međusobna meča iza sebe, na Mastersu u Madridu momak sa Pirineja slavio je u tri polufinalna seta, dok mu se najveći teniser sveta svih vremena revanširao u istoj fazi Rolan Garosa, tako što je poveo, pa izgubio set, a u preostala dva na ruku mu išla povreda kolege. 

"Teško mi je da zamislim da bi nešto slično moglo da se ponovi sada. Neće imati grčeve, ali... Ni Đoković neće biti isti kao tada, sada će biti bar na 90 odsto sve vreme. Karlos se dosta popravio na travi u poslednje vreme, verujem da će igrati još finala ovde i da će osvojiti trofej. Možda i više od Nadala, jer Karlos nema tip igrača koji mu ne odgovara. Rafa je imao problem protiv igrača koji snažno serviraju i udaraju jako. Naravno, Karlos nema ni 50 odsto iskustva koje je potrebno za najveće mečeve. To će doći za dve do tri godine. Igraće još bolje na travi i na ostalim podlogama".

 

 

 

Naravno, Vilander kao i svi teniski stručnjaci predviđa trofejnu budućnost mladom Špancu. 

"Alkaraz me podseća mnogo na Federera svojim finim forhendom, na Đokovića bekhendom i Nadala strašću. On je savršen primer igrača koji je mnogo toga naučio gledajući druge. Treneri ne mogu da ti prenesu te prirodne stvari koje se uče gledajući druge. On je generacijski talenat i kada ga gledaš, želiš još i još. Ljudi žele da ga gledaju, da ga vide kako se smeje na terenu. On je najbolja stvar koja se desila tenisu duže vreme".