ATP

Ćinven Dženg ispisuje istoriju kineskog tenisa na Australijan Openu: Dajana Jastremska, takođe, debituje u Grend slem polufinalu

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

24.01.2024 12:40
Ćinven Dženg, kineska teniserka Tanjug/AP Photo/Alessandra Tarantino
Ćinven Dženg, kineska teniserka

Ćinven Dženg i Dajana Jastremska ne zaustavljaju se na Otvorenom prvenstvu Australije, pa su obe teniserke danas prvi put u karijerama došle do polufinala nekog od četiri Grend slem turnira. S tim što će jedna od dve bajke imati kraj pre ključne bitke za trofej vredan 2.000 WTA bodova i debelog bankarskog čeka, jer ih je žreb upario u borbi za finale takmičenja u Melburnu.

Dženg Dženg je do prvog plasmana u Top 4 na turnirima najviše kategorije za ženski kineski tenis, još od 2014. godine i istog uspeha Na Li, došla preokretom u duelu sa Ruskinjom Anom Kalinskajom - 2:1 (6:7, 6:3, 6:1). 

 

 

Prvi set protekao je u vrlo izjednačenom tenisu, pa kako ni jedna ni druga nije uspela da oduzme gem na servis rivalke taj deo susreta morao je biti odlučen taj-brejkom. Ruskinja se bolje snašla, ali to je bio kraj njenog otpora.

Sledeća dva seta glatko je izgubila, jer se Dženg razgoropadila i počela da gomila poene i gemove. Zahvaljujući tome od ponedeljka će prvi ući u najboljih 10 na svetu u ženskom singlu, odnosno skočiti za pet mesta u odnosu na renking pre početka GS u Melburnu.

 

 

Jastremska je mimo očekivanja vrlo lako i prilično brzo stigla do debitantske šanse da se bori za jedno Grend slem finale, pošto je za samo sat i 20 minuta eliminisala Lindu Noskovsku iz Češke - 2:0 (6:3, 6.4).

Drugo polufinale igrače prošlogodišnja šampionka AO, Arina Sabalenka, i velika američka teniska nada Koko Gof, koja je prošle sezone stigla do šampionske krune pred domaćom publikom na US Openu.