Novak Djoković

Vilander vidi Đokovića sa "kalendarskim slemom": Ne stari, sve je bolji

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

09.03.2023 12:12
Vilander vidi Đokovića sa "kalendarskim slemom": Ne stari, sve je bolji Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Novaku Đokoviću nije dozvoljeno da igra na Indijan Velsu, jer nije vakcinisan. Verovatno će najbolji teniser današnjice da propusti i turnir u Majamiju…

Ali!

Nekadašnji grend slem šampion i stručni komentator Eurosporta, Mats Vilander, smatra da poslednje zabrane koje je Srbin dobio mogu i te kako da mu koriste za predstojeću sezonu na šljaci, a pre svega na Rolan Garosu, gde će on i Rafael Nadal pokušati da osvoje 23. grend slem titulu i tako se izjednače sa Serenom Vilijams na vrhu liste rekorda.

Ukoliko Novak bude najbolji u Parizu imaće priliku da ponovo krene u poteru za "kalendarskim slemom", odnosno da pokuša da uradi ono što su u istoriji uspeli samo Don Badž (1938) i Rod Lejver (1962. i 1969). Đoković je najbliže ulasku u elitni klub bio 2021. godine, kada je osvojio prva tri slema pre nego što je izgubio u finalu US Opena od Danila Medvedeva. On je, međutim, jedini igrač koji je osvojio nekalendarski grend slem na tri različite podloge.

 

 

Vilander veruje da bi njegovo odsustvo sa prestižnih američkih turnira na zapadnoj i istočnoj obali moglo da mu pomogne u pokušaju da ostvari kalendarski slem. 

"Ne igra, a to mu može doneti svežinu za sezonu na šljaci, a posebno na Otvorenom prvenstvu Francuske", počeo je Vilander.

"Đoković je već broj 1, već je oborio sve rekorde kada je u pitanju broj 1. Pa kakva je razlika ako osvoji još jedan Indijan Vels ili Majami? On ne mora da se bavi problemom samopouzdanja. Većina igrača mora na tome da radi. Čini se da Novaku Đokoviću nije potrebno mnogo samopouzdanja da bi se vratio u krug šampiona i ponovo počeo da pobeđuje", rekao je Vilander i dodao:

"Mislim da je sve ovo odlično za ono što ga čeka na šljaci. Imaće bolju pripremnu sezonu. Mislim da mu je ovo poslednja šansa za kalendarski slem i da će zbog toga morati da osvoji Rolan Garos. Zaista osećam da može to da uradi. Bio sam iznenađen što to nije uspeo pre nekoliko godina i ponovo ću se iznenaditi jer gledajući ga kako igra na Australijan openu, nema povlačenja. Ne postaje gori na terenu, ne stari. U stvari, on samo postaje bolji. Za mene, što manje igra tenis, bolje je za njega da osvaja glavne turnire."

Šveđanin je ubeđen da prekidi u rasporedu srpskog tenisera nisu problematični, kao što se na prvi pogled čini.

"Mislim da za nekoga ko ima decu i porodicu, ovo apsolutno savršena situacija. Imate priliku da trenirate kod kuće, trenirate koliko želite. Da večerate sa svojom porodicom, stavite decu u krevet, provedete vreme sa ljudima koji ti najviše znače i koje voliš", rekao je Mats Vilander.