Vesti iz rukometa

Srpski rukomet ima budućnost, a Vojvodina trasira svoj put i u Evropi - poruka je Marka Vujina

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

20.08.2023 17:57
Srpski rukomet ima budućnost, a Vojvodina trasira svoj put i u Evropi - poruka je Marka Vujina MN Press

Nakon istorijske sezone u kojoj su rukometaši Vojvodine osvojili četiri trofeja, pokorili Evropu i Srbiji podarili pehar koji je u muškom klupskom rukometu čekala više od dve decenije, sada sledi zagrevanje za novi iskorak. Nakon proširivanja EHF Evropske lige, drugog po rangu takmičenja na Starom kontinentu, tim iz Novog Sada saznao je da će za protivnike u grupnoj fazi imati makedonski Alkaloid, špansku La Riohu i danski Silkeborg.  

Pravi izazov za tim koji sa klupe predvodi Boris Rojević bio je pripremni TV turnir šampiona u Doboju, na kojem je prvak Srbije zauzeo 11. Mesto, skinuvši skalp učesnicima Lige šampiona - Zagrebu, Celju i Monpelijeu.  

Da se radi u interesu napretka, a ne “ad hoc”, svedoče i pojačanja koja su tokom leta stigla na Slanu Baru. Vukašin Vorkapić, provereni reprezentativac Srbije i nedašnji igrač francuskog Ivrija, Metaloplastike i Voždovca, zadužio je dres sa brojem tri. Konkurenciju Milanu Miliću na desnom beku praviće njegov imenjak Golubović, koji je nakon godina stasavanja u pančevačkom Dinamu napravio iskorak u karijeri. Poslednji bedem odbrane je dobio još jaču potporu u vidu Andreja Trnavca, prethodnih sezona pouzdanog golmana Partizana.  

Samo neka od pojačanja već su u Doboju pokazala da će dati dodatni šarm, kvalitet i neophodnu svežu krv Vojvodini, a svestan trenutka i želje za dodatnim napretkom je Marko Vujin, trenutno potpredsednik novosađana, koji za Arenu sport, ističe važnost datog trenutka, ali i ne krije zadovoljstvo činjenicom da se rukomet, barem u pomenutom vojvođanskom gradu, ponovo budi.  

Vujin pre svega apostrofira put, kojim želi da Vojvodina utaba stazu koja bi mogla da  bude obasjana svetlom Lige šampiona, a onda i dodaje:” Što se Evrope tiče, igramo znatno kvalitetnije takmičenje u odnosu na prošlu sezonu. Izuzetno mi je drago što smo imali onakvu godinu, obogaćenu sa četiri trofeja. Što se toga tiče, mislim da je to bila sjajna sezona. Sada se okrećemo nečemu što je novo, ali, to je put koji smo priželjkivali, da idemo postepeno, i ako Bog da, jednog dana i prema Ligi šampiona. Mislim da smo napravili dobru ekipu za ovu sezonu”.  

Uz nekolicinu novih igrača, Vojvodina je našla i izuzetan defanzivni kvalitet uz tandem mentora i komandanta na relaciji Pušica - Vukovljak. Nekadašnji rukometaš Kila, koji je bio otvoren za razgovor o svemu,  podseća na važnost širokog i kvalitetnog igračkog kadra.  

"Sjajna stvar je za svaki rukometni klub u Evropi koji ima dobar roster.  Trenutno se tako igra, minimum 75-80 napada po meču, što znači da je ritam jak, potrošnja velika, i onda širina igračkog kadra jeste neophodna. Uz ovakav sastav mislim da možemo da konstantno držimo neophodan nivo i kvalitet igara".   

Marko Vujin, otvorenog uma, ponekada, iako je floskula, bez zadrške u razgovoru, jasno i nedvosmisleno govori o tome da promene, koje su uvek dobrodošle, ne dolaze preko noći, što je naučio u Nemačkoj, pa u jednom dahu opisuje koji je to Kilov recept uspeha.  

"Nemački sistem – redovne finansije, dobijanje plata na vreme automatski donosi ozbiljnost u radu, odnosu, očekivanjima. Mislim da je to ključna stvar za sve klubove i to je preduslov zapravo. Sad pričamo o Kilu koji je rukometni Bajern Minhen. Tamo su stvari postavljene na neverovatan nivo, a to prepisati, što vi kažete... I za to je potrebno vreme, strategija. Za početak finansijski deo da bude stabilan". 

SAVET MNOGIH: KOMUNIKATIVAN SI, PROBAJ 

"Mnogi su mi pričali da sam komunikativan, da bi mi ovako neka fukcija prijala I da bih se dobro snašao. Suštinski, sve se desilo sasvim slučajno, ali mi prija, izuzetno. Zanimljivo mi je da upoznam sport, koji mi je sve dao u životu, i sa druge strane".

Neprikosnovena je Vojvodina u srpskom rukometu. Osvojeno je 11 titula, od čega 10 u nizu. Tek po koji poraz, četa Borisa Rojevića, imala je u prethodnom periodu, a nedodirljivost bi mogla da se nastavi. Međutim, ono što Marka Vujina, osvajača srebrne evropske medalje sa Srbijom 2012. Godine, raduje je prošlosezonski kvalitet domaćeg šampionata.   

"Iskreno, iznenadio sam se kvalitetom srpske lige prošle sezone. Ima četiri, pet ekipa, koje su igrale jako dobro, kvalitetno i dosta mladih igrača je dobilo šansu u seniorskom rukometu. Mislim da ide na bolje. Deo te priče smo i mi koji smo doneli evropski trofej. U ceo taj krug bih stavio i našu reprezentaciju koja je dugo godina imala problema sa selektorima, menjali su se treneri, a Toni Đerona je sjajno rešenje, jer je ušao u kontinuitet rada, što je evidentno. Takav, ceo, paket mislim da može da donese napredak srpskom rukometu.  Znate kakav je rukomet u Evropi i ako ste među osam najboljih, samim tim, to bi trebalo da klasifikujemo kao uspeh. Želim naravno i svim ostalim klubovima u Srbiji da podignu svoje budžete, da u budućnosti igraju evropska takmičenja jer mislim da je to pravi put, zdrava konkurencija, da se afirmišu novi igrači".  

Vojvodina će do početka nove sezone odigrati još nekoliko pripremnih utakmica, završnicu SEHA lige u Turskoj, a premijera u EHF Evropskoj ligi sledi sredinom oktobra.