Vesti iz rukometa

Gidsel najbolji rukometaš sveta u 2023. godini: IHF priznanje za sjajnog Danca

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

22.03.2024 17:42
Matijas Gidsel, danski rukometaš, dobio više glasova od konkurencije Guliver/AP Photo/Anna Szilagyi
Matijas Gidsel, danski rukometaš, dobio više glasova od konkurencije

Matijas Gidsel oborio je sve s nogu svojim reprezentativnim i klupskim partijama prošle godine, toliko da je član Fukse Berlina i vrlo važan "šraf" u selekciji Danske, u izboru Međunardone rukometne federacije, proglašen za najboljeg igrača u 2023. godini. 

Levoruki bek odavno je stekao ime i ugled u svetu rukometa, ali je u prethodnih 12 meseci bio iznad ostalih, a laskavu IHF krunu ponajviše je zaslužio rolama na Svetskom prvenstvu, gde je bio ključna karika svog tima u odbrani titule šampiona

Iste sezone nadavao se golova i načuvao rivalskih šutera u dresu pomenutog nemačkog kluba, što na putu ka trofeju EHF Lige Evrope što u zauzimanjuu drugog mesta u šampionatu Nemačke. 

Jedan od dvojice najboljih strelaca ovogodišnjeg prvenstva Evrope, te zvanično najbolji pojedinac na rukometnom turniru tokom poslednjih Olimpijskih igara, na svetskom tronu nastavio je dansku dominaciju, jer su pre njega za top rukometaša sveta proglašavani Mikel Hansen i Niklas Landin Jakobsen. 

 

 

Gidsel je dobio više glasova od golmana Kjelcea, Andreasa Volfa, te pivotmena olimpijskog i evropskog prvaka Francuske i Vesprema, Ludovika Fabregasa. U ženskoj konkurenciji za 2023. godinu za najbolju rukometašicu sveta je izabrana Norvežanka Heni Rajstad, levi bek danskog Esbjerga. Najbolji mladi rukometaš sveta je Faranin, srednji bek Kila Elijas Elefsen Skipagotu, dok je mlada igračica godine Francuskinja Lena Grandvo iz Nanta.

Po tri titule najboljeg igrača sveta imaju Nikolu Karabatić i Mikel Hansen, po dve Talant Dujšebajev, Ivano Balić i Niklas Landin Jakobsen. Od našioh rukometaša Vesellin Vujović je bio laureat 1988, a Dragan Škrbić 2000. godine.