Vesti iz rukometa

Norveška i Francuska odlučuju šampiona Svetskog prvenstva za rukometašice: Evropski i svetski prvak na osvajača olimpijskog zlata

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

17.12.2023 14:53
Norveška i Francuska odlučuju šampiona Svetskog prvenstva za rukometašice: Evropski i svetski prvak na osvajača olimpijskog zlata Tanjug/Beate Oma Dahle/NTB via AP

Posle dve nedelje zanimljivih borbi došlo se do zadnje bitke na Svetskom prvenstvu za rukometašice, posle kog će zlatne medalje završiti oko vrata Norvežanki ili Francuskinja, jer su te dve reprezentacije najviše pokazale na takmičenju u tri države.

A ljubitelji ovog brzog i fizički zahtevnog sporta dobili priliku da uz kokice uživaju u direktnom obračunu osvajača poslednje olimpijske titule i aktuelnog planetarnog i evropskog prvaka, sa severa Starog kontinenta (19.00, TV Arena sport 1). 

 

 

U Granoljersu pre dve godine na krove sveta popele su se Skandinavke, dok "trikolorke" od tada čekaju na revanš jednom od domaćina SP 2023. Pobeda nad Norvežankama u drugoj rundi tekućeg šampionata se "ne računa", pošto nema težinu eventualnog trijumfa u zadnjih 60 minuta prvenstva, ali može poslužiti kao specijalna doza samopouzdanja pred reprizni duel sa izabranicama Torgira Hergersona. 

A, polufinalni poraz Danske indirektna lekcija pulenkama Olivija Krumbholca, obzirom na to da je druga nordijska ekipa za malo ostavila šampionke bez duela za mesto na najvišoj tački pobedničkog postolja. Francuskinje su mogle da vide kako se mora postupati sa Norveškom, ali i šta se nikako ne sme, jer se radi o igračicama jakog mentalnog sklopa i gotovo germanske upornosti. 

Obe ekipe imaju izražen timski duh, taktičku mudrost i vrhunske tehničke veštine, a kako su im rosteri krcati fantastičnim individualkama ne zna se kada će će koja devojka da iskoči u prvi plan i povuče ostale. U takvim okolnostima, podrška sa tribina može a ne mora da bude tas na vagi na kraju "balade" u "Jiske Benk Boksen areni" u Herningu.

 

 

Zanimljivo, reprezentacije ove dve zemlje su čak četiri puta odlučivale svetskog prvaka. Pre prošlog SP u Španiji, igrale su finale 1999. godine (pobedila Norveška), 2011. (Norveška), 2017. (Francuska) i 2021. godine (Norveška). 

Pre ovog meča na teren će rukometašice Švedske i Danske, jer druga dva organizatora SP odlučuju o bronzanom odličju. 

Svetsko prvenstvo za rukometašice

meč za zlato

Francuska - Norveška 19.00 (TV Arena sport 1)

meč za bronzu 

Švedska - Danska 16.00 (TV Arena sport 2)