Vesti iz rukometa

Anđela Janjušević za TV Arena sport: Rapid je osveženje u Ligi šampiona, obavezama sa reprezentacijom se uvek posebno radujem

komentari (0)

Izvor: Uroš Samardžić

14.09.2023 14:45
Anđela Janjušević za TV Arena sport: Rapid je osveženje u Ligi šampiona, obavezama sa reprezentacijom se uvek posebno radujem MN Press

Sezona 2023/2024 u Ligi šampiona za rukometašice, u odnosnu na početak i prvo kolo, deluje da bi mogla da bude jedna od najzanimljivijih u poslednjoj dekadi. Tim koji je svojim prisustvom obogatio elitnom evropsko takmičenje, rumunski Rapid iz Bukurešta i ove godine ima visoke ciljeve – Fajnl for! Ekipa sa španskim idejnim elementima, domaćim rukometašicama koje čine okosnicu rumunskog nacionalnog tima, ali i nekolino internacionalnki, napašće završnicu Lige šampiona kroz grupu B. O sezoni, ciljevima i željama, ligi, reprezentaciji, pričala je srpska reprezentativka Anđela Janjušević.

Desni bek, danas 28-godišnjakinja, koja je prethodne takmičarske godine stigla u glavni grad Rumunije, ali odmah imala peh sa povredom, pa i operacijom, najavljuje dobru sezonu Rapida, uz uvodnu priču o njenom prilagođavanju novom rukometnom sistemu.

"Bila sam i pre Rapida u Rumuniji i osetila sam mnogo toga. Nije mi bilo teško da se prilagodim. Oduševljena sam navijačima i atmosferom i zbog toga je ekipa igrala sigurno 10-20% bolje. Rapid jeste osveženje, ekipu je krasilo što smo dosta trčali, imali smo dobru polukontru, taj prvi talas napada. Verujem da uz poboljšanu odbranu ove sezone, možemo mnogo. Imamo jaku grupu i moraćemo u svaku utakmicu da uđemo maksimalno“.

Koji cilj je postavilo rukovodstvo kluba, trener, ali i vi, igračice međusobno?

"Zajedno smo, s obzirom na to kako je ekipa izgledala prošle sezone i da nismo menjali mnogo, odlučili da cilj ostane isti. Da pokušamo da dođemo do F4, a u domaćim okvirima, da probamo da osvojimo sve što možemo“.

Rumunska liga je, stiče se utisak, najzahtevnija i najujednačenija ove sezone. Koliko je zahtevno i naporno boriti se na više frontova?

"Izuzetno je zahtevno. Imala sam priliku da sa Šiofokom prođem Ligu Evrope i tamo je način igranja sreda-subota sličan. Naravno, ovde je reč o Ligi šampiona i ona je još zahtevnija. Mislim da je rumunska liga izuzetno jaka, klubovi su se pojačali tokom leta, došlo je dosta igrača iz inostranstva. Biće dosta konkurenata za prvih šest mesta. Što se nas tiče – jeste zahtevno! Sredom igramo ligu, a u Rumuniji su putovanja dugačka, nekada i po 10 sati. Verujte mi, nekada toliko provodimo vremena u putu da za trening i analizu i ne ostane mnogo prostora i vremena“.

Šta je to što, kratkoročno ili dugoročno, imate kao lični cilj?

"Kakve okolnosti su bile prošle sezone, da sam došla u novi tim i da sam se povredila, pa operacija... najvažnije mi je da sam zdrava i mislim da će sa time sve doći, kao što su ciljevi kluba. Trofeji i F4 lige šampiona je neki i moj lični cilj“.

Uoči starta sezone, tokom priprema, deluje da je bilo dosta bazničnih stvari, trčanja. Koliko je bilo rada pre početka priprema da bi ste sve izdržali?

"Volim taj period sezone kada idu bazične pripreme i pri tome sam ovog leta imala duže vremena da radim sa Marijom (Marija Lojanica prim. aut.), kao i prošli put, ali sam tada bila povređena. Sada smo radili u pravim uslovima, gradili smo bazu za narednu sezonu. Uz nju je to sve lagano i željan, voljan, nasmejan dođeš da radiš trening. Testovi kada sam došla u klub su bili jako dobri i videla sam veliki napredak“.
 

MN Press

 

 

Što se tiče trenutnog kluba, deluje da se posebno ističe Vaš odnos i prijateljstvo sa Estevanom Polman, holandskom rukometašicom. Kako je došlo do toga?

"Život to sve namesti. Nas dve smo u istom momentu stigle u klub i bukvalno smo isti dan doputovale. Nekako smo na početku bile fokusirane jedna na drugu. Zajedno smo bile u sobi i tako je krenulo. Mislim da to može da bude jedno prijateljstvo koje ostaje i posle rukometa“.

Uskoro sledi novo reprezentativno okupljanje, ali u izmenjenom sastavu. Kako gledate na to i šta očekuje podmlađenu Srbiju?

"Jedva čekam! Kako se namestio raspored, da niti jednom neću moći da dođem kući pre reprezentacije, jedva čekam definitivno te dve utakmice u kvalifikacijama. S obzirom na to da igramo u Zrenjaninu, nadam se da će hala biti puna kao ranije, protiv Švedske primera radi. Ekipa će biti izmenjena. Dosta mlađih devojaka, jer su se neke i oprostile od reprezentacije. Dobro je što na početku igramo kod kuće i mislim da će to biti dobar, novi, početak za reprezentaciju. Drugu igramo protiv Turske na strani. Kada god smo protiv njih igrale, pogotovo tamo, početak meča nam je bio, u najmanju ruku, labav. Moraćemo dobro da se pripremimo“.

Kako vreme prolazi Vi stičete ulogu nosioca igre nacionalnog tima. Kako gledate na to?

"To je lepa stvar, ali ne želim sebe da opterećujem time, jer što više stvaraš pritisak, sve može da ode u pogrešnom smeru. Na meni je da se potrudim da pomognem svim devojkama koje dolaze u reprezentaciju. Sve, koje su sada tu i nosioci su igre, su tu dugo, prošle su mnogo toga i mislim da su devojke koje su se oprostile od reprezentacije te koje su nas uvele na pravi način u tim. Sve nove igračice koje dolaze, uz smenu generacija koja se sada dešava drugačije u odnosu na prethodni period, jeste težak period, ali, moraće da, uz našu maksimalnu pomoć, pokažu zbog čega su tu“, zaključuje Anđela Janjušević.