Partnerski sadržaji

Kako se najpoznatiji brendovi sportske opreme pripremaju za sportsko leto

komentari (0)

Izvor: Bloomberg Adria

30.05.2024 18:25
Fudbalska lopta Guliver/Lobeca
Fudbalska lopta

/Preuzetno sa www.rs.bloombergadria.com/

Pre više od 70 godina, proizvođači sportske opreme iz Nemačke, braća Adolf i Rudolf Dasler su se posvađali, što je dovelo do podele njihove kompanije na Adidas i Pumu. Priča se da je porodično neslaganje uzelo tolike razmere da su pripadnici porodice koji su vodili Pumu i Adidas išli u odvojene pekare, mesare, pabove.

Osim što je rivalstvo potpuno podelilo stanovnike Hercogenauraha, grada u kojem su kompanije osnovane, i sledstveno radnike koji su radili u fabrikama na suprotnim stranama grada, zauvek je promenilo i industriju sportske opreme.

Najznačajniji događaj koji je dodatno podstakao rivalstvo bio je "Pele pakt", gde su se obe strane saglasile da ne potpisuju ugovor sa Peleom za Svetsko prvenstvo u fudbalu 1970. godine, smatrajući da bi rat za najpoznatijeg sportistu na svetu bio preskup. Međutim, Puma je prekršila sporazum i potpisala ugovor sa Peleom, čija je popularnost i pobeda Brazila te godine značajno doprinela poboljšanju imidža Pume i dovela do povećanja prodaje.

Do ove godine, Puma je nadmašivala svog "bratskog" rivala svake godine od 2016. godine. Ipak, i sa 13 odsto rasta još je daleko iza 21 odsto rasta koji je ostvario Adidas, koji doživljava preokret pod vođstvom bivšeg šefa Pume Bjorna Guldena.

Puma SE ove godine uvodi nove proizvode za trčanje, košarku i fudbal u nadi da bi Olimpijske igre i veliki fudbalski turniri kako u Evropi, tako i u Americi mogli pružiti olakšanje. Takođe, u nameri da ubrza svoje ponovno približavanje specijalizovanom tržištu, brend je nedavno lansirao svoju prvu svetsku kampanju u poslednjih deset godina. "Zauvek. Brže. Vidi igru kao mi", s kojom namerava da pozicionira Pumu kao najbrži sportski brend na svetu.

Koje patike vode na pobedničko postolje

Naravno, oni nisu jedini koji koriste globalne sportske događaje koji obećavaju vrelo leto u Parizu, ali i na drugim terenima, za promociju svojih brendova, sportista - brend ambasadora i, naravno, proizvoda. To je ujedno i prilika za brendove da se u svojoj marketinškoj strategiji i promotivnom narativu vrate svojoj osnovnoj misiji: proizvodnji odeće i obuće koji omogućavaju najbolje rezultate u sportu.

"Moramo izoštriti svoj fokus na sport", rekao je Džon Donho, izvršni direktor kompanije Najk, u izveštaju o finansijama u prvom kvartalu. Brend je u aprilu premijerno prikazao svoje nove proizvode specijalno dizajnirane za određene sportove: Alphafly i 41. model njihovih Pegasus patika, centralni su deo inovacija za maratonce kompanije Najk. Najk Pegasus Premium je prikazan u okviru "Art Innovation Summita" u Parizu, dokazujući nameru kompanije da agresivnije ubrza prema osvajanju specijalizovanog tržišta uoči Olimpijade.

Ali, za Najk, ovo nije jedino ubrzavanje. Vest da je ovaj američki brend sponzor dresova nemačke fudbalske reprezentacije, a ne Adidas, koji je to bio više od 70 godina, izazvala je šok i emotivne reakcije javnosti ranije ove godine. Prema izveštajima nemačke štampe, Najk je pristao da plati oko 100 miliona evra godišnje za snabdevanje opremom, udvostručujući Adidasovo sponzorstvo od 50 miliona evra. Nemački fudbalski savez (DFB) izjavio je da su razlozi za ovaj revolucionarni preokret ekonomske prirode, a ostaje da se vidi kako će Najk iskoristiti ovu pobedu na protivničkom terenu. Od 2027. godine, od kada počinje ovaj ugovor, Adidasove pruge i crno-crveno-zlatna boja mogli bi biti zamenjeni novim dizajnom sa prepoznatljivim Nike logom, o kojem već postoje razne spekulacije. 

Otprilike u isto vreme, Najk je bio meta kritika zbog izmena na engleskom nacionalnom dresu, konkretno krstu Svetog Georga, čija je horizontalna traka sada kombinacija plave i ljubičaste boje umesto crvene kao na originalnoj zastavi. Čak se i premijer Riši Sunak uključio u raspravu oko boja dresa fudbalskog tima Engleske, rekavši da se krst ne sme menjati i da je original simbol nacionalnog ponosa. U tome je saglasan i njegov glavni rival na upravo najavljenim generalnim izborima u Velikoj Britaniji zakazanim za 4. jul, lider Laburističke partije, Kir Starmer, koji je rekao da zastavu koriste svi, "ona je ujedinjujuća i ne treba je menjati". Nike je izjavio da je samo želeo da malo "razigra" dizajn, a i istorijski, nije jedini koji je intervenisao sa bojama zastave. Dizajnerka Stela Mekartni takođe se našla na meti kritika nakon što je dizajnirala opremu za tim Velike Britanije za Olimpijske igre 2012. godine, koristeći plavu i belu verziju Union Džeka. 

Dok se dvoje svađaju, treći koristi

Ali izgleda da i ovde važi ona: dok se dvoje (u ovom slučaju više od dvoje) svađaju, treći pobeđuje. Kompanija "On Holding AG", osnovana pre nešto više od decenije, brzo se proširila širom Evrope i Severne Amerike, delom zahvaljujući snažnoj mreži veleprodajnih partnera i specijalizovanih prodavnica za trčanje. S obzirom na to da je podržana partnerstvom sa Rodžerom Federerom kompanija prvenstveno jača svoje prisustvo u tenisu, pa se atletama koji sarađuju sa brendom nedavno pridružio i dvadesetdvogodišnji teniser Flavio Koboli.

Koboli, koji je kao tinejdžer igrao fudbal za akademsku ekipu Rome pre nego što se potpuno posvetio tenisu, trenutno ima svetski rang 57. Počeće da nosi On opremu na predstojećem turniru Rolan Garos, koji kreće 26. maja u Parizu, izveštava Žilijan Tan za Bloomberg. Kompanija je nedavno objavila kvartalne prihode od 508 miliona švajcarskih franaka, što je 29 odsto više u odnosu na prethodnu godinu i iznad očekivanja tržišta, kako izveštava Bloomberg. Deonice kompanije skočile su 18 odsto nakon što je objavila snažne prihode u prvom kvartalu i blago povećala prognozu prodaje za ovu godinu. Kompanija se nada se da će ojačati svest o brendu i na Olimpijskim igrama u Parizu ovog leta, delom zahvaljujući svojim sponzorisanim sportistima u atletici, triatlonu i tenisu.

"To je deo šireg trenda fragmentacije u sportskom sektoru, gde manji brendovi osvajaju potrošače u uskim segmentima poput trčanja sa modernim opcijama obuće. To stvara krizu identiteta za tradicionalne igrače kao što su Nike, Adidas AG i Puma, koji moraju da pronađu način da privuku mase na sve više specijalizovanom tržištu, izjavio je Piral Dadhania, analitičar u RBC Capital Marketsu, kako prenosi Bloomberg. 

A dok se veliki brendovi suočavaju sa rivalima na svim frontovima, neki igrači potpisuju ugovore sa kineskim proizvođačima, kako je Bloomberg Adria izveštavala nedavno.