Vesti iz ostalih sportova

Basketaši Srbije krenuli u Jerusalim po novo evropsko zlato

komentari (0)

Izvor: Tanjug

04.09.2023 17:45
Basketaši Srbije krenuli u Jerusalim po novo evropsko zlato KSS

Reprezentacija Srbije u basketu 3x3 otputovala je danas u Jerusalim gde će od petog do sedmog septembra učestvovati na Evropskom prvenstvu. Srbija će na EP igrati u grupi A sa Austrijom i Izraelom.

Srbija će u sredu od 17.55 sati igrati sa Austrijom, a duel sa Izraelom je istog dana od 21.35 časova. Eliminacione runde i borbe za medalje su na programu sedmog septembra. Selektor Marko Ždero odlučio je da tim Srbije na ovom EP čine Strahinja Stojačić, Stefan Kojić, Marko Branković i Nemanja Barać, dok je trener Danilo Lukić.

"Ove godine branimo titulu sa prošlog EP. Ekipa je izmenjena za razliku od prošlog takmičenja, debitanti su Barać i Kojić. Ovo je sve priprema za Olimpijske igre 2024. godine, cilj je da što više igrača prođe kroz reprezentaciju i da budemo spremni za Pariz", objasnio je Ždero, preneo je zvanični sajt KSS.

Reprezentativac Marko Branković istakao je da Srbija na predstojećem EP ima najveća očekivanja.

"Aktuelni smo evropski prvaci i želimo da ponovo osvojimo zlato. Ekipa jeste promenjena, ali svi se dobro poznajemo i spremili smo se dobro za ovo takmičenje. Daćemo sve do sebe da odbranimo titulu šampiona", naveo je Branković. Debitant u nacionalnom timu je Nemanja Barać, koji sa velikim optimizmom dočekuje početak takmičenja.

 

 

"Navikli smo na velika očekivanja. Sada je pritisak veći zbog zastave i zbog grba, ali je samim tim i motiv je mnogo veći. Idemo da osvojimo medalju i da se vratimo kao pobednici. Trema postoji, ali nisam mlad, prošao sam dosta tokom karijere", rekao je Barać.

U B grupi su Litvanija, Nemačka i Češka, a u grupi C će igrati Holandija, Francuska i Hrvatska. U grupi D grupi biće Belgija, Letonija i Kipar.

Po dve reprezentacije iz svake grupe izboriće plasman u četvrtfinale EP. EP u Jerusalimu biće osmo u istoriji. Srbija je u istoriji osvojila pet medalja na EP, a "orlovi" su na poslednja četiri kontinentalna šampionata bili šampioni Evrope.