Vesti iz ostalih sportova

SP u atletici: Ingebrigtsen bez krune, Munova i Kenedi podelile zlato u skoku s motkom

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

23.08.2023 22:08
SP u atletici: Ingebrigtsen bez krune, Munova i Kenedi podelile zlato u skoku s motkom Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

Spektakularno je Svetsko prvenstvo u atletici a peti dan, koji su ljubitelji sporta mogli da gledaju u prenosu na TV Arena sport,  bio je jednako uzbudljiv kao prethodni sa neočekivanim raspletom. Norvežanin Jakob Ingebrigtsen je poput Ivane Vulete čekao na titulu svetskog šampiona na 1.500 metara jer je imao samo srebro iz Judžina prošle godine, ali nije je dočekao kao srpska heroina koja je izdominirala do zlata. 

Izgubio je 22-godišnji Norvežanin u finišu od Britanca Džoša Kera! Olimpijski šampion iz Tokija i dvostruki evropski prvak u ovoj disciplini je krenuo svojim ritmom od starta, pratila ga je skoro cela grupa do 1.250 metara, a onda je Britanac Ker krenuo u finiš. Norvežanin nije izdržao pritisak u sprintu i jedva je sačuvao srebro. Na kraju je Ker stigao do prve titule svetskog prvaka u vremenu 3:29,38 minuta, Ingebrigtsen je opet srebrni (3:29,65), a bronzu je osvojio njegov zemljak Narve Gilje Nordas (3:29,68).

Uzbudljivo je bilo finale u skoku s motkom za žene, a zlatne medalje su posle drame podelile Australijanka Nina Kenedi i Amerikanka Kejti Mun sa preskočenih 4.90 metara! Slovenka Tina Šutej je preskočila 4,80 metara (novi rekord Slovenije), ali je zbog više pokušaja završila na četvrtoj poziciji, dok je Finkinja Vilma Murto sa istom preskočenom visinom došla do bronze.

Nina Kenedi iz Australije, sa najboljim ličnim rezultatom i Amerikanka Kejti Mun su preskočili 4,85 metara i ostale same da se bore za zlato, a bile su potpuno izjednačene sa po dva neuspešna pokušaja do tada. Rušile su obe letvicu na 4.90 iz prva dva pokušaja, da bi Nina Kenedi u trećem pokušaju preskočila tu visinu i postavila nacionalni rekord! Kejti Mun je bila pod pritiskom, skočila je sjajno, letvica se klatila, ali je ostala da stoji. Drama se nastavila, letvica je podignuta na 4,95, obe su je rušile u prva dva pokušaja. Publika je bila na nogama, Kenedi je rušila i treći put, nije uspela ni Munova, pa su se na kraju obe radovale.

 

 

Drugi Norvežanin Karsten Varholm nije dozvolio iznenađenje u trci na 400 metara sa preponama. Dvostruki svetski prvak, svetski rekorder je imao jaku konkurenciju u Brazilcu Alisonu Dosa Santosu i Reju Bendžaminu, ali je "oduvao" konkurenciju u poslednjih 150 metara i slavio u vremenu 46,88 sekudni. Kiron Mekmaster je srebrni sa 47,34, a bronzani Rej Bendžamin 47,56 sekundi. Dosa Santos je stigao peti.

U finalu na 400 metara za žene, Marilejdi Paulino iz Dominikanske Republike osvojila je zlato u vremenu 48,76 u nacionalni rekord, Natalija Kačmarek iz Poljske je došla do srebra (49,57), a Sada Vilijams iz Barbadosa do bronze (49,60). Lieke Klaver iz Holandije je vodila u prvih 200 metara, ali je posustala i završila kao šesta.