Vesti iz ostalih sportova

Pogledom sam je pitala "želiš li možda da podelimo ovo?": Nova svetska koošampionka u skoku motkom objasnila presedan iz Budimpešte

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

24.08.2023 09:16
Pogledom sam je pitala "želiš li možda da podelimo ovo?": Nova svetska koošampionka u skoku motkom objasnila presedan iz Budimpešte Guliver/AP Photo/Bernat Armangue)

Drugi put u istoriji atletike, a prvi put na Svetskim prvenstvima i u ženskoj konkurenciji, desilo se da zlatna medalja bude "podeljena na pola", jer su titulu u skoku s motkom na takmičenju u Budimpešti osvojile Australijanka Nina Kenedi i Amerikanka Kejti Mun. Dan posle, prva je objasnila kako je pao dogovor koji su pre njih napravili samo skakači u vis Mutaz Esa Baršim i Đanmarko Tamberi na Olimpijskim igrama u Tokiju. 

Prvi uslov bio je da obe savladaju istu visinu, što su i učinile na četiri metara i 90 centimetara. 

"Dugo smo bile tamo, gurale jedna drugo do apsolutne granice. Kejti je svetska šampionka, ona je olimpijska šampionka, nisam očekivala da će hteti da podeli zlato pa sam mislila da ćemo nastaviti da skačemo", počela je neobičnu priču Kenedi, kojoj je ovo prvo takvo veliko zlato u seniorskoj karijeri.

 

 

Australijanka je vodila dvoboj, obarajući lični i nacionalni rekord, ali ju je Amerikanka svaki put stizala, pa je u jednom trenutku neverbalnim putem predložila rivalki da zajedno stanu na vrh pobedničkog postolja. 

"A onda sam je nekako pogledala i pitala: 'Želiš li možda da podelimo ovo?' i mogli ste na njenom licu da vidite olakšanje i na mom licu isto. Neverovatno je podeliti zlato sa Kejti Mun. Dugo smo prijateljice", priznala je Kenedi. 

Bronzanu medalju osvojila je Finkinja Vilma Murto sa preskočenih 4,80 metara, a planetrani rekord i dalje drži penzionisana Ruskinja Jelena Isinbajeva sa 5,06 metara, postavljen pre 14 godina.