Vesti iz ostalih sportova

Olimpijski komitet Srbije obeležava veliki dan: Prošlo je 113. godina od osnivanja Srpskog olimpijskog kluba

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

23.02.2023 13:03
Olimpijski komitet Srbije obeležava veliki dan: Prošlo je 113. godina od osnivanja Srpskog olimpijskog kluba MN Press

Na današnji dan, 23. februara 1910. godine u hotelu "Moskva", grupa oficira entuzijasta, na čelu sa kapetanom Svetomirom Đukićem, u redakciji lista "Novo vreme" osnovala je Srpski olimpijski klub, današnji Olimpijski komitet Srbije.

Bila je to, u ono vreme, prva zvanična olimpijska organizacija kod Južnih Slovena, a ova organizacija ubrzo je primljena u međunarodnu olimpijsku porodicu.

"Inicijatori osnivači bili su mladi oficiri školovani u Francuskoj, među kojima je vodeću ulogu imao kapetan Svetomir Đukić, koji je izabran za direktora Kluba, a za sekretare potporučnik Miloš Ilić i student Aleksandar Ilić. Za blagajnike su izabrani drogerista Milosav Jovanović i kapetan Milorad Petrović, a za počasnog predsednika general u penziji Nikodije Stevanović", stoji u tekstu objavljenom na sajtu Olimpijskog komiteta Srbije, gde se još dodaje:

"Finansijsku pomoć Srpskom olimpijskom klubu pružali su, između ostalih, 'Novo vreme' i Tramvajsko društvo, Ministarstvo narodne privrede, uprava Topčiderske ekonomije i kaznenog zavoda, Ministarstvo vojno, Komanda mesta, Beogradska opština, Komanda žandarmerije, Narodna odbrana, Dvor".

Prvi put sportisti iz Srbije pojavili su se na Olimpijskim igrama u Stokholmu 1912. godine, a prvi olimpijci bili su Dušan Milošević, treći u kvalifikacionoj grupi na 100 m (11,6) i maratonac Dragutin Tomašević, koji je zauzeo 37. mesto.

U arhivi Međunarodnog olimpijskog komiteta kao najstariji dokument koji se vodi u arhivi OKS nalazi se pismo koje je Svetomir Đukić, direktor Srpskog Olimpijskog kluba, uputio Pjeru De Kubertenu, osnivaču modernog olimpijskog pokreta.