Vesti iz ostalih sportova

Vaterpolisti Srbije i Španije biju bitku za svetsku bronzu: "Delfini", neka bude drugačije nego u grupi

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

28.07.2023 21:42
Vaterpolisti Srbije i Španije biju bitku za svetsku bronzu: "Delfini", neka bude drugačije nego u grupi MN Press

Seniorska vaterpolo reprezentacija Srbije u tišini je otišla na Svetsko prvenstvo u Fukuoki, otpisana čak i od stručne javnosti, medija i navijača u sopstvenoj zemlji, ali ih je sve skupa već zatekla probojem u polufinale, a iznenađenje će biti kompletno ako Nikola Jakšić, Strahinja Rašović, Branislav Mitrović i ostali u sutrašnjem meču za treće mesto (06.00) "potope" Španiju. 

Zbog koncentracije kvaliteta i iskustva, timu sa Pirineje, bez dileme, pripada uloga favorita, ali njegovo dramatično polufinalno ispadanje protiv Mađarske, uprkos vođstvu od 9:7 tri minuta pre kraja, kao i loše faze u duelu sa našim sastavom na otvaranju D grupe (16:14) pokazali su da niko nije neranjiv. Tesno dobijeno četvrtfinale sa "drugorazrednom" Francuskom (7:6), takođe. 

"Naša šansa je to njihovo stanje posle onakvog poraza od Mađarske. Zadatak je da ne primamo lake golove iz kontri i sa dva metra. Treba da vratimo naš ritam iz duela sa Crnom Gorom i Italijom. Broj jedan je Perone koji otvara prostor Munarizu, Malarahu, Granadosu i Sanahuji. Aduti su im presing, energija  i prelazak na zonu kojom troše napad protivnika. Mi smo pokazali šta možemo, sada smo u polufinalu sa ogromnom željom da osvojimo medalju", poručio je iz Japana pomoćnik selektora Uroša Stevanovića, Stefan Ćirić. 

Za razliku od "delfina", sa sedmoricom debitanata i bez Dušana Mandića, Španci bi se teško pomirili sa gubitničkim oproštajem od SP. Naši momci su u rezultatskom padu posle odbrane olimpijskog trona u Tokiju i povlačenja jedne veličanstvene generacije, Srbija iz raznih razloga još od 2017. godine čeka svetsku medalju, a eventualno četvrto mesto je svakako bolje od petog sa prethodna dva planetarna prvenstva. Njihov rival došao je u Fukuoku kao branilac titule, bronzani tim sa prvenstva Evrope 2022, osvajač bronzane kolajne u Svetskoj ligi 2022. i pobednik Svetskog kupa 2023.

"Razočarani smo posle poraza od Grčke, posebno jer je pobeda u polufinalu mnogo nosila. Pritisak je uticao, bili smo teški posle zahtevne utakmice sa Italijom. Nastavljamo dalje,sada sledi Španija. Jako je dobro poznajemo, igrali smo više puta. Nema tajni. Odlučiće  ko bude više želeo pobedu, odnosno ko se pre oporavio od polufinalnog poraza. Daćemo sve od sebe da naciju obradujemo bronzanom medaljom", mišljenja je naš vaterpolista Nemanja Ubović. 

Posle Španije i Srbije, o tituli će odlučivati njen trostruki osvajač Mađarska i finalista poslednjih Olmpijskih igara, Grčka, čija istorija nastupa na Svetskim prvenstvima pamti samo tri bronze. Ovaj meč počinje u 11.00 po srednjeevropskoj satnici.