Vesti iz ostalih sportova

"Kraljica sportova" ovo nije videla: Bacačica kugle preskakala prepone i sačuvala Belgiju od sigurne eliminacije

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

25.06.2023 14:40
"Kraljica sportova" ovo nije videla: Bacačica kugle preskakala prepone i sačuvala Belgiju od sigurne eliminacije Guliver/ALEKSANDRA SZMIGIEL

Neverovatna priča nam dolazi sa Evropskog prvenstva u atletici, koje se ove godine održava u Poljskoj, gde je sve simpatije pobrala bacačica kugle iz Belgije Žolijen Boumkvo.

Naime, ova korpulentna dama, postala je jutros heroj nacije kada je zbog povrede zemljakinje, odlučila da se oproba u drugoj disciplini koja ne priliči njenim "gabaritima" i to sve u cilju da spasi Belgiju sigurne diskvalifikacije. 

Posle povrede jedne od atletičarki u disciplini 100 metara prepone, Žulijen Boumkvo ostavila je kugle po strani i odlučila da zauzme njeno mesto u trci, kako bi osvojila bar neki bod za reprezentacijuu Belgije, koja, osim 29-godišnjakinje iz Genta, nije imala drugih alternativa.

Znatno viša od većine i teža od ostalih, ne želeći da rizkuje povredu, Žolijen Boumkovo istrčala je 100 metara u laganom ritmu. Naravno, od starta je bila u zaostatku za ostalim učesnicama, ali je način na koji se borila sa preprekama na stazi pobrao simpatije prisutnih. 

Tokom čitave trke nije skidala osmeh sa lica, kroz cilj prešla za 32.81 sekundi, što je za gotovo 20 manje od pobednice iz Španije Tereze Erandone, da bi na kraju bila nagrađena sa dva boda, pošto je jedna takmičarka iz Švajcarske diskvalifikovana zbog nepravilnog starta.

 

 

Koliko je Belgijanka učinila lepu stvar za svoju reprezentaciju govori i rekacija ostalih takmičarki, koje su posle trke prilazile kako bi se pozdravile sa njom.

"Kada su me pitali, odmah sam pristala. Naravno, pitao se nešto i moj trener, koji mi je dao zeleno svetlo, jer je ipak rizik od povrede bio veliki. Ljudi ne znaju, ali i mi, bacačice kugle, umemo da istrčimo sprint. Nekada se i bavimo time na treninzima, ali naravno, ni blizu ovog nivoa", rekla je Belgijanka i dodala:

"Znala sam da će me svi gledati. Trudila sam se da ne mislim na to. Ne doživljavam sebe kao ozbiljnu atletičarku. Prošlost me je naučila da će takve stvari uticati na moju formu. Možda bih i dobila neke grčeve od previše razmišljanja. Ali, ovaj put, imala sam pravu formulu. Dva boda koja sam donela svojoj reprezentaciji bila su od velikog značaja i definitivno je sve ovo bilo vredno rizika", izjavila je 12-tostruka šampionka Belgije u bacanju kugle.