Vesti iz ostalih sportova

Srbija sa deset kvalifikovanih strelaca na Trećim evropskim igrama u Poljskoj

komentari (0)

Izvor: Tanjug

24.04.2023 12:27
Srbija sa deset kvalifikovanih strelaca na Trećim evropskim igrama u Poljskoj MN Press

Prezidijum Evropske streljačke federacije objavio je da se desetoro srpskih takmičara kvalifikovalo za Treće evropske igre, koje će biti održane od 21. juna do drugog jula u Poljskoj, saopštio je SSS. Navodi se da je Evropska streljačka federacija na sastanku u Frankfurtu usvojila konačne liste strelaca kvalifikovanih za EI u Krakovu.

Na osnovu rezultata i učinka na EP vazdušnim oružjem u Talinu za EI kvalifikovali su se: Damir Mikec (vazdušni pištolj), Zorana Arunović (vazdušni pištolj), Teodora Vukojević (vazdušna puška), Lazar Kovačević (vazdušna puška) i Ivana Anđuđić Maksimović (vazdušna puška).

Prema plasmanu na rang listama Evropske streljačke konfederacije pravo učešća na Igrama su obezbedili: Milutin Stefanović (vazdušna puška), Milenko Sebić (MK puška trostav), Andrea Arsović (MK puška trostav), Brankica Zarić (vazdušni pištolj) i Dimitrije Grgić (vazdušni pištolj).

Streljački turnir na ovogodišnjim Evropskim igrama neće biti održan u Krakovu, već u streljačkom centru u Vroclavu, koji je bio domaćin mnogih velikih takmičenja. Evropske igre su jedno od kvalifikacionih takmičenja za Olimpijske igre u Parizu. U svakoj pojedinačnoj disciplini biće dodeljena po jedna kvota. Srbija za sada ima dve olimpijske vize, koje su obezbedili Zorana Arunović i Damir Mikec.

 

 

Sem takmičenja u pojedinačnim olimpijskim disciplinama i u nadmetanju miks parova, na programu Evropskih igara su timska takmičenja. Srbija među kvalifikovanim strelcima ima trojicu strelaca i tri reprezentativke puškom i samim tim obezbeđeno učeće u kako ženskim, tako i muškim ekipnim takmičenjima vazdušnom i malokalibarskom puškom iz trostava.

Srbija će imati i pravo nastupa u timskim nadmetanjima vazdušnim pištoljem.
 
"Zemljama koje imaju po dvojicu strelaca (ili dve takmičarke) u istoj disciplini dozvoljeno je da prijave po jednog dodatnog reprezentativca za učešće samo u timskom nadmetanju. S obzirom da Srbija ima dvojicu kvalifiikovanih strelaca i dve takmičarke vazdušnim pištoljem, otvorena je mogućnost za dodatne prijave za timska nadmetanja u ovoj disciplini", navode iz SSS.