Vesti iz ostalih sportova

Sve je spremno za Beogradski maraton: U direktnom prenosu na TV Arena sport prodefilovaće rekordnih 10.000 trkača

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

20.04.2023 13:24
Sve je spremno za Beogradski maraton: U direktnom prenosu na TV Arena sport prodefilovaće rekordnih 10.000 trkača MN Press

Sve je spremno za ovogodišnji 36. Beogradski maraton koji će biti održan u nedelju, 23. aprila, gde se očekuje više od 10.000 trkača, čime bi bio oboren dosadašnji rekord od 8.500 učesnika, rekao je za Tanjug direktor Beogradskog maratona Darko Habuš. 

“U devet časova u nedelju startuje najmasovniji Beogradski maraton u dugoj istroriji od 36 godina. Očekujemo više od 10.000 takmičara na startu trke. Dva starta ove godine imamo zbog masovnosti. Trka na 21 i 42 kilometara i Štafetna trka kreću sa ugla ulica Bulevar kralja Aleksandra i Resavske. U 10 sati imamo drugi start, sa raskrsnice između zdanja dve Skupštine, a odatle kreće trka na 10 kilometara i Trka zadovoljstva”, rekao je Habuš.

On je naveo da je prijavljeno oko 2.000 stranih takmičara iz 64 zemlje sveta.

"Jedva čekamo da ih ugostimo, kao i sve naše sugrađane i goste iz svih delova Srbije. Učestvovaće 25 elitnih trkača iz Kenije, Etipije, Ruande, Maroka, pa se očekuje da bi mogao da bude oboren i rekord staze. Posle 28 godina očekuje se i televizijski prenos Beogradskog maratona, koji će regionalno biti prenošen, državno prenstvo u maratonu i naši najbolji maratonci će se naći na stazi i mislim da će to i njima biti dodatni motiv da istrče svoje najbolje trke i očekujemo da oborimo rekord”, rekao je Habuš.

On je podsetio da je ruta nepromenjena od 2017. godine, i da se prolaze svi značajni simboli Beograda.

"Svi trkači će sa priprema početi već u 6, 7 ujutru  u predstartnoj zoni na Trgu Nikole Pašića, a učesnici moraju da dođu najkasnije do 8.30 sati.  Medicinska zaštita trkača je jedna od novina koje smo ove godine uveli, kako bismo rasteretili zdravstveni sistem Grada Beograda. Imaćemo u saradnji sa Crvenim krstom dve poljske bolnice, 15 saniteta na samoj stazi, svi trkači su nam osigurani preko našeg partnera, volonteri Crvenog krsta će patrolirati na 35 kilometara staza na trotinetima i praviti kvalitetnu i pravu trijažu kako bismo resurse usmeravali na pravi način usmeravati, ali nadamo se da to nećemo koristiti”, rekao je Habuš.

Prema njegovim rečima, poseban kuriozitet 36. Beogradskog maratona čini ekipna, štafetna trka na 21 kilometar, u kojoj četiri člana tima pređu distancu polumaratona – dužine 21 kilometar.

"Ova trka je namenjena svima koji žele da osete maratonsku energiju i timski duh, a koji nisu fizički pripremljeni da istrče samostalno celu dužinu. Danas se otvara trodnevni Running EXPO Belgrade marathon u hali 5 Beogradskog sajma, kao sastavni deo manifestacije, a po uzoru na najveće svetske maratone. Posetioci trkačkog sajma će svakoga dana imati priliku da prisustvuju intervjuima i panel diskusijama na kojima će učestvovati eminentni stručnjaci, lekari, treneri, sportski radnici i sportisti. Teme kojima ćemo se baviti su: Kako se pripremiti za maraton, Mentalna snaga maratonaca-prednosti i mane, Motivi učestvovanja na maratonima, Najčešće povrede trkača - prevencija i lečenje, Da li je maraton zadovoljstvo ili odricanje i mnoge druge", rekao je Habuš, pa se pohvalio rekordom.

Gradski sekretar za sport Nikola Penić rekao je da je Beograd posebno ponosan na maraton, koji je u poslednje više od tri decenije postao simbol beogradskog sporta, ne samo profesionalnog, nego i rekreativnog.

"Broj rekreativaca je poslednjih godina značajno porastao i pozvao bih Beograđane da izađu na ulice i podrže maratonce i sve učesnike" istakao je Penić.

Državni sekretar za sport, Marko Kešel,j rekao je da je BGD maraton veliki događaj i da je zadovoljstvo biti deo tako značajne manifestacije.

"Ministarstvo i država uvek su uz maraton i ovako lepe događaje i siguran sam da ćemo iz Beograda poslati lepu sliku u svet", istakao je Kešelj.

Start maratona je u nedelju od devet sati, tradicionalno ispred crkve Svetog Marka, a prvi put od 1995. godine, u realizaciji TV Arena sport, trka će biti u direktnom prenosu.