Vesti iz ostalih sportova

Litvanac Alekna oborio najstariji muški atletski rekord: Bacio je disk 74,35 metara

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

15.04.2024 08:57
Mikolas Alekna Tanjug/AP Photo/Ashley Landis, File
Mikolas Alekna

Litvanski bacač diska, Mikolas Alekna postavio je novi svetski rekord u bacanju diska koji sada iznosi 74,35 metara. On je taj uspeh uspeo da ostvari na takmičenjuu Oklahomi, ali nije postavljanje novog svetskog rekorda samo po sebi toliko važno, koliko činjenica da je tim hicem Alekna oborio najstariji atletski svetski rekord na svetu u muškoj konkurenciji.

Pre nego što je dvadesetjednogodišnji Litvanac uspeo da baci disk na daljinu od 74,35 metara, dosadašnji rekord je iznosio 74.08 metara i postavio ga je nemački atletičar Jirgen Šult još 6. juna davne 1986. godine.

 

 

Mikolas je, inače, sin legendarnog Virgilijusa Alekne koji je bio osvajač zlatne olimpijske medalje u istoj disciplini na Igrama u Sidneju 2000. godine i Atini četiri godine kasnije.

Zanimljivo je istaći i da je mladi Litvanac u nedelju uspeo da svih svojih pest hitaca prebaci preko 70 metara i najavi da će nakon srebrnih medalja na Svetskom prvenstvu 2022. godine i bronzi godinu dana kasnije, biti glavni favorti za zlatno odličje na Olimpijskim igrama u Parizu.

Najstariji atletski rekord i dalje ostaje onaj koji je 1983. godine postavila Jarmila Kratočvilova koja je pod zastavom tadašnje Čehoslovačke trku na 800 metara pretrčala za minut 53 sekunde i 28 stotih delova.