Vesti iz ostalih sportova

Istorijski uspeh u Varaždinu: Reprezentacija Srbije u streličarstvu osvojila dve bronzane medalje

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

24.02.2024 16:08
Dodela medlaja na EP u streličarstvu u Varaždinu Streličarski savez Srbije/FITA
Dodela medlaja na EP u streličarstvu u Varaždinu

Evropski dvoranski šampionat u streličarstvu, koji je održan u Varaždinu prethodne nedelje, bio je najuspešniji za srpske streličare. U Hrvatskoj je bilo preko 250 takmičara iz 25 zemalja, oni su pucali u sve tri discipline ovoga sporta, a naši najbolji streličari uspeli su da osvoje dve bronzane medalje u timskoj konkurenciji, što je prvi put u istoriji ovoga sporta u Srbiji.

Pojedinačno, ostvaren je veliki napredak kod naših najboljih mladih takmičara koji su bili u najzahtevnijoj disciplini-olimpijski luk.

Streličarke su nakon dobrih kvalifikacija nastupile u eliminacijama. Anja Brkić je eliminisana u drugom, a Milica Petronijević u prvom kolu, kao i Marko Vulić, koji je još uvek junior, on svoj nastup završio takođe u prvom kolu. Bilo je to dobro iskustvo za takmičare od koji se očekuje da budu kandidati za Olimpijske igre 2028. godine.

U drugoj disciplini, složenom luku, naš predstavnik Ognjen Nedeljković elimisan je u prvom kolu nakon kvalifikacija. Najviše uspeha naš tim imao je u disciplini goli luk, gde su u ekipnoj konkurenciji i muškarci i žene bili treći.

Muški sastav: Dejan Stojanković, Srđan Pilipović i Dejan Majdović, kao i ženski tročlani tim u kome su bile: Nataša Stojković, Ingrid Vasiljević i Katarina Vranjković, nakon poraza u polufinalnim mečevima od Hrvatske i Rumunije, u borbama za bronzu bili su bolji od Islanda.

Streličarski savez Srbije/FITA

Nataša Stojković

 

Muškarci su slavili 5:4, a ženska reprezentacija Srbije nakon nesrećnog poraza u polufinalu (bilo je 5:4 za Rumuniju), bila je ubedljiva protiv Skandinavki, dobile su taj duel 5:1. Sve naše rerprezentativke u ovoj disciplini prošle su prvo kolo a onda su ispale u osmini finala.

U muškom delu turnira Dejan Stojanković ispao je u prvom kolu a preostala dvojica naših takmičara šampionat su završili u osmini finala.

Selektor naših streličara, Aleksandar Stanković, bio je zadovoljan i ponosan zbog učinka svojih izabranika:

"Ovo je prvi put u istoriji našeg sporta da smo u seniorskoj konkureciji osvojili medalju na jednom ovako velikom takmičenju. Čestitam i devojkama i momcima na osvojenim odličjima, imali su u Varaždinu dobre nastupe i zaslužili su medalje. Isto tako pohvalio bih naše mlade takmičare u preostale dve discipline, bilo je to dragoceno iskustvo za sve njih i siguran sam da će na narednim prvenstvima naš naporan rad biti nagrađen još boljim rezultatima."

Jedan od narednih šampionata Evrope u dvorani mogao bi biti organizovan u Beogradu, možda već 2027. godine, a tada će naši streličari, ako nastave sa dobrim radom, biti u kokurenciji za osvajanje medalja i u pojedinačnoj kokurenciji.