Vesti iz ostalih sportova

Završeno deseto izdanje "Fudbal za prijateljstvo figital" u Kazanju: Trijumf drugarstva dece sveta

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

24.02.2024 09:58
plesna tačna za zatvaranju takmičenja u Kazanju Games of the Future / Providence
plesna tačna za zatvaranju takmičenja u Kazanju

U Kazanju je završeno 10. izdanje "Fudbal za prijateljstvo figital", na kom je trijumfovao tim "Gobi medved", a pred veliko finale jednog od najvećih društveno odgovornih projekata za decu u sportu na svetu javnosti su se obratili njegov ambasador – najpoznatiji ruski fudbalski as 21. veka Andrej Aršavin, kao i pokretač projekta "Golkik" iz Gane Šaibu Ali Ajornu.

 

Games of the Future / Providence

rezultat finala

I trojica mladih asova prvog turnira, koji kombinuje takmičenje u fudbalu na terenu i konzoli – sin čuvenog Jurija Žirkova Miron (Rubin Kazanj), Jevgenij Solovjev (Zenit) i Žan Ali Jergambetov iz zemlje – domaćina narednog izdanja "Igara budućnosti" Kazahstana.

"Velika je čast i ponos biti ambasador projekta posle takvih legendi kao što su pokojni Franc Bekenbauer i Roberto Karlos. Fudbal za prijateljstvo  obuhvata 211 zemalja sveta i projekat je koji je na toliko načina uticao na svet fudbala i njegove najmlađe igrače. Ove godine je program proširen na figitalnu disciplinu, što je posebno važno jer svi mi čija su deca ovog uzrasta žele da se ona – pored aktuelnih trendova igranja igrica na konzolama – pravilno razvijaju u fizičkom i društvenom smislu. Ono što je važna tekovina ovogodišnjeg turnira je sticanje timskog duha, odnosno njegovo prenošenje iz pravog fudbala na onaj koji se igra na konzolama – kada deca najčešće bivaju sama. Današnji razvoz sajber-sportova deci omogućava da postanu uspešna i u tom vidu takmičenja, što u moje vreme nije bio slučaj",  istakao je Aršavin.

"Ja pripadam generaciji koja nije mogla da “resetuje” svoj meč ako konačni rezultat nije bio zadovoljavajući, ali mi je drago da vidim da današnji igrači figitala sa podjednako puno emocija i sportskim stavom pristupaju pravom fudbalu kao i igricama", zaključuje Aršavin, direktor razvojnih programa fudbalskog kluba "Zenit", sa kojim je 2008. osvojio UEFA Kup i nosilac Odlikovanja Ruske Federacije za zasluge u oblasti sporta.

 

Games of the Future / Providence

Andrej Aršavin na konferenciji za medije

Uz kraći osvrt na program "Golkik" koji je nekadašnji učesnik “Fudbala za prijateljstvo” Šaibu Ali Ajornu pokrenuo u rodnoj Gani, sa ciljem socijalizacije dece kroz povezane programe sporta i obrazovanja – i time inspirisao slične projekte u Togou, Liberiji i Kamerunu, medijima su se obratili mladi ambasadori ovogodišnje manifestacije iz Rusije i Kazahstana, učesnici premijernog figital fudbalskog turnira.

"Bilo je izazovno isprva uigrati se sa mojim saigračima iz drugih zemalja jer smo tražili reči koje svi možemo da razumemo, ali smo u protekli nedelju dana saznali toliko puno jedni o drugima, naučili kako da se uklopimo u tim – i postali pravi prijatelji", kaže Jevgenij Solovjov iz Zenita, kome je "pobeda" najvažnija vrednost od devet nosećih vrednosti "Fudbala za prijateljstvo", jer inspiriše emocije koje su svima zajedničke.  

Miron Žirkov je naslednik dela čuvenog ruskog reprezentativca Jurija Žirkova, ali namerava da u karijeri nadmaši svog oca i tako ostvari svoj prvi sportski san.

"Prijateljstvo je ključ uspeha, i u to smo se uverili kroz svaki trening i utakmicu koje smo održali na ovom turniru", kaže Miron.

Žan Ali Jermagambetov iz Kazahstana je pozvao sve prisutne “da budu njegovi gosti” na sledećem izdanju "Igara budućnosti", koje će naredne godine biti organizovane u njegovoj zemlji.

"Veliki sam ljubitelj ovog takmičenja, jer bismo posle uzbudljivih mečeva na konzoli igrica bukvalno uleteli na fudbalski teren kao da imamo krila", kaže ponosni domaćin svih njegovih fudbalskih prijatelja u Astani 2025. godine.

Sva trojica budućih asova dobro poznaju fudbalske asove iz Srbije, jedne od prvih zemalja-učesnica ovog izuzetnog projekta. Omiljeni su im Tadić i Mitrović – i sigurno će pratiti utakmicu Srbije i Rusije u Sankt Petersburgu za koji dan.

 

Games of the Future / Providence

ceremonija zatvaranja takmičenja

 

Posle još jedne izuzetno izvedene svečane ceremonije na centralnom terenu za figital fudbalska takmičenja u velikoj hali "Kazanj Ekspo centra" punim tribinama su se predstavili timovi finalisti – "Gobi medvedi", sa Davidom Đolevskim iz Severne Makedonije (izabrali da budu "Real Madrid"), i "Sokoro golubi" (Mančester siti), čiji meč je započet takmičenjem u FIFA igrici prenošenim na džinovskim ekranima u hali.

Dominacija posle ubedljivog vođstva "goluba" stečenog na FIFI od 11:2 nastavljena je kroz meč u pravom fudbalu za konačnih 15:6 i prelepi "Trofej prijateljstva 2024" za buduće asove figital sporta.

Čast, pobednički duh, posvećenost, mir, zdravlje, fer-plej, jednakost, tradicija i – najvažnije od svih – prijateljstvo su još jednom trijumfovali na druženju mladih sportista sveta. Novi format "figital" je položio ispit kod najozbiljnijeg omladinskog žirija – i sa radošću čekamo novu priliku da "Fudbal za prijateljstvo" potvrdi svoju plemenitu ulogu na "Igrama budućnosti" u Kazahstanu za lepšu budućnost naše dece!