Vesti iz fudbala

Održan žreb jubilarne desete sezone međunarodnog programa “Fudbal za prijateljstvo”

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

01.02.2024 14:00
Žreb za program "Fudbal za prijateljstvo" Football for Friendship, Phygital
Žreb za program "Fudbal za prijateljstvo"

Otvoreni žreb desete sezone Međunarodnog društveno-korisnog programa za decu "Fudbal za prijateljstvo“ održan je u moskovskom izložbenom centru VDNH. Osnivač i glavni pokrovitelj programa je kompanija “Gazprom”, dok će Srbiju, učesnicu projekta od njenog osnivanja 2013. godine, i ovog aputa predstavljati njegov zvanični partner FK Crvena zvezda kroz fudbalera omladinske škole, Filipa Avramovića i trenera, Marka Milića.

Aktivnosti u okviru desete jubilarne sezone jednog od najvećih društveno-korisnih programa za decu vezanih za sport na svetu, održaće se od 18. do 25. februara 2024. godine u novom “figitalnom” (“Phygital”) formatu, koji pored fizičkog učestvovanja dece, uključuje i aktivnosti na digitalnoj platformi projekta. Turnira "Fudbal za prijateljstvo". "Phygital” će se održati u Kazanju u okviru prvog međunarodnog turnira figitalnih sportova „Igre budućnosti” (“Games of the Future“).

Timovi su nazvani po retkim ugroženim vrstama životinja

Na osnovu rezultata otvorenog žreba sastavljen je raspored utakmica i formirani su sastavi šest ekipa prijateljstva koje će učestvovati u takmičenju. Kao iu prethodnim sezonama programa, timovi prijateljstva su nazvani po retkim i ugroženim vrstama životinja: Frenklinov bumbar, Tigar Kuoll, Kaspijska foka, Sokoro golub, Gobi medved i Onagar.

Učesnici "Fudbal za prijateljstvo. Phygital“ za 2024. biće mladi fudbaleri, dečaci i devojčice od 12 godina iz 13 zemalja sveta: Rusije, Belorusije, Srbije, Severne Makedonije, Benina, Kazahstana, Libana, Rumunije, Sirije, Slovenije, Tanzanije, Turske i Centralnoafričke Republike.

Svi učesnici takmičenja dobiće status Mladih ambasadora programa "Fudbal za prijateljstvo" i po povratku kući nastaviće da dele svoja iskustva i promovišu devet osnovnih vrednosti programa,a to su: prijateljstvo, jednakost, pravda, zdravlje, mir, odanost, pobeda, tradicija i čast.


Informacije o projektu


"Fudbal za prijateljstvo“ je jedinstveni međunarodni dečiji socijalni program koji "Gazprom" sprovodi od 2013. godine. Program je obuhvatio 211 zemalja i regiona sveta, okupio više od 6.000 učesnika i stekao preko pet miliona pristalica. U okviru programa postavljena su tri Ginisova svetska rekorda: za najveći broj posetilaca virtuelnog stadiona, za najveći broj učesnika iz različitih zemalja sveta jednog fudbalskog treninga i za najveći onlajn fudbalski događaj. Organizator programa je AGT Communication Group.

„Igre budućnosti“ predstavljaju međunarodni multi-sportski turnir figital koncepta, koji će se održati u Kazanju od 21. februara do 3. marta 2024. Prva sportska manifestacija u figital konceptu kombinuje takmičenje u fizičkoj i digitalnoj dimenziji. Format takmičenja podrazumeva korišćenje najnovijih dostignuća u oblasti e-sporta, robotike, proširene i virtuelne stvarnosti, informacionih tehnologija i veštačke inteligencije. Glavni sponzor "Igara budućnosti“ je "Gazprom".