Vesti iz ostalih sportova

Otvorene "Igre budućnosti" u Kazanju: Partizan doneo prvu pobedu Srbiji

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

22.02.2024 10:53
"Igre budućnosti" u Kazanju Games of the Future / Providence
"Igre budućnosti" u Kazanju

Spektakularnom multimedijalnom ceremonijom otvorene su "Igre budućnosti" u ruskom gradu Kazanju, a Srbiju na ovoj manifestaciji predstavlja više kombinovanih ekipa, gde se izdvajaju timovi FK "Crvena zvezda" u sajber-fudbalu, KK "Partizan" u sajber-basketu i 12-godišnji fudbaler Filip Avramović i trener omladinske škole FK "Crvene zvezde".

Marko Milić u programu "Fudbal za prijateljstvo figital" za decu iz 13 zemalja sveta. Preko 2.000 takmičara svih uzrasta iz 107 zemalja od juče učestvuje u 21 fidžitalnih takmičarskih disciplina koje kombinuju adaptirane formate sajber-sportova i pravih takmičenja na takođe posebno priređenim sportskim borilištima.

Takmičenja će se održavati u četiri višenamenska sportska centra širom Kazanja, i očekuje se da će ih pratiti na stotine miliona ljudi širom svetam sve do zatvaranja Igara 3. marta.

U prisustvu visokih zvanica i više predsednika zemalja regiona i sveta, auditorijumu od preko 5.000 hiljada prisutnih u glavnoj hali Kazanj Ekspa obratio se predsednik Rusije Vladimir Putin, poželevši učesnicima uspešna sportska nadmetanja u novom formatu.

Prvi takmičarski dan u kome su naše ekipe nastupale posrećio se košarkaškom timu Partizana, koji je sa 42:35 pobedio belorusku ekipu Eksponenta. "Format u kome prvo igramo sajber-basket 2-na-2 pa onda silazimo na teren je veoma izazovan, i ključ uspeha je dobro izbalansirati tim po kvalitetima učesnika u oba formata i biti barem konkurentan posle prvog dela", rekao je Marko Čakarević, nekadašnji prvotimac i najpoznatiji član fidžitalnog tima KK "Partizan" u Kazanju.
 

Games of the Future / Providence

 

 

U petak ih očekuje veoma izazovan meč protiv ekipe R3 iz Španije. "Igre budućnosti su za svakog od nas jedno sjajno iskustvo, i nismo verovali da ćemo ovako nešto ikada moći da vidimo", rekao je Nemanja Jokić iz e-sports tima FK "Crvena zvezda".

Prema njegovim rečima,tim od 3 profesionalna e-sports igrača i petorice igrača futsala se priprema za prvi meč u nedelju na plejstejšnima koje su poneli iz Srbije – kao i na terenu i teretani, gde će na FIFA igri po dvojica igrača nastupiti u dva poluvremena trajanja od 3 minuta, a prenesene bodove nastojati da poboljšaju do pobede četvorica igrača u polju i golman na futsalu.

"Više bismo voleli da se u grupnoj fazi igraju mečevi protiv svih ekipa, ali je princip takav da se sa jednom pobedom takmičenje nastavlja u osmini finala a sa dve – već ulazi u četvrtfinale, pa i to dodaje na neizvesnosti", rekao je Jokić.

"U ovako dinamičnom formatu takmičenja moraćemo da budemo potpuno fokusirani od samog početka, jer vas eventualne greške u samo 3 minuta poluvremena mogu skupo koštati. Izuzetno je važno naći dobru ravnotežu u stručnosti za sajber i futsal segment takmičenja unutar članova tima", kaže sajber-fudbaler FK "Crvena zvezda" Miloš Aranđelović.

"Kod nas su tri igrača stručnjaci za FIFU a petorica za futsal, pa mislimo da smo kroz jednomesečne posebne pripreme uspeli da anuliramo eventualne slabe tačke u timu koje bi protivnici želeli da eksploatišu", objašnjava Aranđelović, koga od nedelje očekuju tri utakmice u grupnoj fazi takmičenja, i to prva protiv ekipe iz Meksika, a druga ili protiv ekipe iz Čilea ili ruskog Rotora.

Games of the Future / Providence

 

"Želeo bih da se zahvalim Republici Srbiji na svesrdnoj podršci kroz koju je stvorena prilika da učestvujemo na ovako velikom i zapaženom događaju koji će u perspektivi ostvariti veliki uspeh ne samo u Rusiji već i širom sveta. Zaista smo privilegovani što smo prisutni ovde u ovakvoj konkurenciji i bili u prilici da uživamo u spektaklu koji je na impresivan način dočarao šta su to zaista "Igre budućnosti", istakao je predvodnik kombinovanog e-sports i futsal tima FK "Crvena zvezda" Vladimir Rakić.

Dodao je da će šansa da učestvuju na ovako velikoj smotri fidžitalnog sporta značajno pomoći da se približe deci i ljudima u Srbiji perspektivu njegovog razvoja kroz spoj fizičke i digitalne aktivnosti koja je sve zastupljenija i neminovna u periodu kad se deca razvijaju.

"Ukoliko budemo mogli da napravimo pravu ravnotežu između ova dva formata u budućnosti, fidžital zaista može da zaživi kao sport – pa možda i da, bez pretencioznosti, postane i prava olimpijska disciplina", nastavio je Rakić i najavio da će popularni "crveno-beli" učiniti sve da se dobrim rezultatima afirmišu u svojoj sportskoj porodici i opravdaju najviše ciljeve njihovog e-sports tima.

"Pored nezaboravnih prizora sa ceremonije otvaranja "Igara budućnosti", sigurno nam je iz Kazanja najvredniji onaj u kome igrači Crvene zvezde i Partizana zagrljeni i nasmejani stoje iza velike zastave Srbije. Zajedno se trudimo da kreiramo pozitivnu sliku koja će ići u javnost, jer svi igrači koji su ovde ispred Crvene zvezde i Partizana predstavljaju dva velika kluba, a kroz pravi sportski rivalitet na najbolji način - i našu zemlju", zaključio je Rakić.