Vesti iz ostalih sportova

Otvorene "Igre budućnosti", prvi veliki međunarodni turnir fidžitalnih sportova

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

20.02.2024 12:23
Otvaranje događaja "Igre budućnosti" u Kazanju promo
Otvaranje događaja "Igre budućnosti" u Kazanju

U Ekspo centru u ruskom gradu Kazanju zvanično su otvorene "Igre budućnosti", prvi veliki međunarodni turnir fidžitalnih sportova na svetu koji kombinuju fizička takmičenja u klasičnim sportovima i posebno priređenim digitalnim sportskim disciplinama za onlajn učesnike iz celog sveta.

U okviru "Igara budućnosti" se nastavlja i jedan od najvećih društveno-odgovornih projekata za decu u sportu na svetu, "Fudbal za prijateljstvo Fidžita", u kome u desetoj sezoni postojanja Srbiju predstavlja omladinska škola Fudbalskog kluba Crvena zvezda kroz učešće mladog fudbalera Filipa Avramovića i trenera Marka Milića.

Dečaci i devojčice iz 13 zemalja sveta uzrasta do 12 godina će sačinjavati šest "Timova prijateljstva" nazvanih po imenima retkih i ugroženih vrsta životinja, a takmičiće se u pravom fudbalu, kao i u njegovoj digitalnoj verziji posebno priređenoj za "Igre budućnosti".

promo

Figital maskote Fredi i Friedaj

 

"Igre budućnosti" predstavljaju veoma ambiciozan i detaljno razvijan višegodišnji projekat, koji neki već zovu "novim Olimpijskim igrama".

Takmičenja su sortirana u tri glavne grupacije - fidžitalni sport, čisti sajber-sport i inovativni sport -  sa ciljem da kroz ovaj jedinstveni kreativni i tehnološki napredni pristup sport približimo mladim generacijama, u vremenima kada klasični sportovi gube na popularnosti i u praćenju na standardnim platformama.

"Dogašaj 'Fudbal za prijateljstvo Fidžital' za najmlađe učesnike će po svemu biti jednako važno takmičenje kao i sva druga. Očekuje se da će pratioci 21 disciplina koje sačinjavaju 'Igre budućnosti' ostvariti preko 3 milijarde jedinstvenih poseta tokom celog takmičenja, uz pregršt zabave, radosti i uzbuđenja u kojima će uživati i pune tribine posetilaca situiranih širom takmičarskih arena 'Kazanj Ekspa'", izjavio je predsednik Organizacionog odbora "Igara budućnosti" Igor Stoljanov, zahvalivši se gradu Kazanju na izuzetnom gostoprimstvu.

Pored predstavnika omladinske škole FK Crvena zvezda, među timovima iz celog sveta koji će nastupiti u e-sport segmentu događaja je i specijalizovani NBA E-Sport tim Crvene zvezde, kao i E-sport tim FK Partizan iz digitalnog fudbala.