Vesti iz ostalih sportova

Tužne vesti iz Kenije: Vlasnik svetskog rekorda u maratonu poginuo u saobraćajnoj nesreći

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

12.02.2024 08:56
Kelvin Kiptum sa zastavom Kenije Tanjug/AP Photo/Eileen T. Meslar/Chicago Tribune
Kelvin Kiptum sa zastavom Kenije

Kenijski atletičar, Kelvin Kiptum, aktuelni svetski rekorder u maratonu, poginuo je u saobraćajnoj nesreći u svojoj domovini, prenesli su vodeći svetski mediji, a vest su potvrdili i članovi njegove porodice.

Kako se navodi u saopštenju lokalne policije u Keniji, nesreća se dogodila na putu Eldoret - Kapsabet, a pored njega život je izgubio i trener Garve Hakizamana iz Ruande.

Kiptum je imao 24 godine, a prošle godine u Čikagu postavio je svetski rekord (2:00:35) i spremao se da 14. aprila u Roterdamu postane prvi čovek koji je maraton istrčao za manje od dva sata.

 

 

Uz to, Kiptum je bio jedan od glavnih favorita za osvajanje zlatne medalje na predstojećim Olimpijskim igrama u Parizu koje će se održati ovog leta.

Preminuli kenijski atletičar je prvi put pažnju svetske javnosti skrenuo na sebe 2022. godine kad je osvojio treće mesto u maratonu, a u Londonu je iste godine bio još brži i nedostajalo mu je smao 16 sekundi da obori svetski rekord.

U toj nameri je uspeo minule godine u Čikagu kada je dokazao da je jedan od najbojih atletičara u istoriji, ali ga je prerana smrt sprečila da još više pomeri granice u maratonskoj trci.