Vesti iz ostalih sportova

Srbija bez polufinala Evropskog prvenstva, Mađarska otežala borbu "delfina" za olimpijsku vizu: Svetski prvak bolji od šampiona iz Tokija

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

12.01.2024 16:12
Vaterpolisti Srbije i Mađarske Tanjug
Vaterpolisti Srbije i Mađarske

Srbija će još jedno veliko takmičenje završiti bez medalje u vaterpolu, jer su naslednici dvostrukih olimpijskih šampiona i osvajača svih mogućih titula zaustavljeni u četvrtfinalu Evropskog prvenstva, pošto ih je večiti rival Mađarska savladala posle boljeg izvođenja peteraca - 14:15 (3:3, 2:2, 3:4, 2:1 - 4:5).  

Startna četvrtina našeg trajno podmlađenog tima i komšijske ekipe, bez osmorice planski izostavljenih osvajača letošnje planetarne titule, pokazala je zbog čega ovi dueli odavno imaju prefiks "klasik". 

Na obe strane zagrebačkog bazena prštalo je od duela nad vodom i naročito ispod površine, igrači su se maksimalno trošili u obavljanju defanzivnih zadataka i sprovođenju ofanzivnih zamisli selektora.

 

 

Smenjivali su se pozicioni napadi, kontre, akcije sa i bez tipičnih centara, šutevi sa velike udaljenosti i iz neposredne blizine, uspele golmanske intervencije... a, kako su svi parametri bili približni nije bilo mini pobednika.

Tatrai je otvorio listu strelaca, pa doneo drugo izjednačenje na utakmici (2:2), dok Fekete nije dozvolio da "delfini" u plusu dočekaju drugih osam minuta. Mandić, Jakšić i S. Rašović uzvraćali su pogocima, a poslednji je propustio priliku da, u situaciji sa dva igrača više, donese 4:2.  

Sledeći deo utakmice bio je još izjednačeniji, mada je Srbija posle brzinski dobijenog peterca i rutinske realizacije Mandića (4:3) pala u drugom delu te četvrtine, ali je srećom ostala "nedovoljno" nekažnjena za popuštanje.

 

 

Fekete je vratio rezultatsku ravnotežu, Vigvari doneo vođstvo Mađarima, a onda su izabranici Žolta Varge prokockali dva vezana iskkjučenja u svoju korist, pa su umesto da dupliraju zalihu kapitulirali posle kontre Ubovića. 

Banjai je nastavio odlično da brani u trećoj deonici, njegove kolege ciljano da nišane prostor iznad glave Mitrovića, a u tom pakleno teškom talasanju ispred dve mreže, s puno (kontra)faulova, blokada, ishitrenih šuteva... rival je bežao jedan zaveslaj, a puleni Uroša Stevanovića ga stizali.

Vigvari, iz igre pa sa pet metara, vukao je saborce kao obali, ali su ga Jakšić i V. Rašović vraćali unazad. Dok dva minuta i neku sekundu pre poslednjeg mini odmora, pomenti od braće u srpskom sastavu nije iskoristio čoveka više za 8:7.

Nažalost, to nije donelo napadačku mirnoću i strpljenje u igri Srba, niti je učinilo opreznijom u defanzivi, dok su Mađari nemilice koristili brojčanu prednost. Tatrai, pa Vigvari - za mini distancu pred zadnju četvrtinu (8:9).  

Razvoj stituacije nije, međutim, obeshrabrio brzoplete ali uporne "delfine", pa su ih jedna odbrana rezervnog čuvara mreže Filipovića, strašna kontra i gol S. Rašovića vratili u život. Nadovezao se Mandić defanzivnim majstorijama, ali se posle toga dugo čekao novi pogodak.

 

 

Pao je 1,49 minut pre kraja, kada je Nemanja Vico digao na noge malobrojnu publiku naklonjenu našoj reprezentaciji. Vigvari je uzvratio  u zadnjoj sekundi sledećeg napada i opet stvari vratio na početak (10:10).

Imala je Srbija akciju za pobedu, ali ne i pribranog šutera, pa je pritisak prebačen na drugu stranu. Filipović nije pristao na predaju, a Mađarska posle njegove intervencije nije uspela da u regularnim putem prođe u Top 4.

Sve kocke su bačene na penal seriju, da bi dramu odlučio zadnji šut Feketea i, možda još više, ispuštena lopta Radulovića, što se retko dešava i na nebitnim takmičenjima a kamoli ovog ranga. 

Tako su Mandić i ostali bez još jedne prilike za vađenje olimpijske vize, a zadnju će imati na Svetskom prvenstvu sledećeg meseca. 

Evropsko prvenstvo za vaterpoliste

četvrtfinale

Mađarska - Srbija 15:14

Španija - Rumunija 16.30

Hrvatska - Grčka 18.30

Italija - Crna Gora 20.15

 

Cup tree provided by Sofascore