Vesti iz ostalih sportova

Istorijski uspeh srpskog biciklizma, basketaši i Aleksandra Perišić zvanično na LOI: OKS tim sada broji preko 50 sportista

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

07.12.2023 15:50
Istorijski uspeh srpskog biciklizma, basketaši i Aleksandra Perišić zvanično na LOI: OKS tim sada broji preko 50 sportista Guliver/AP Photo/Michel Euler, File

Do početka Olimpijskih igara u Parizu ostalo je nešto više od sedam meseci. Ceremonija otvaranja Letnjih Olimpijskih igara zakazana je za 24. jul u glavnom gradu Francuske, a očekuje se da na defileu sportista iz čitavog sveta bude i oko 100 njih iz Srbije.

Olimpijski tim Srbije za sada broji 51 takmičara i takmičarki. Ono što je novo, boje naše zemlje braniće i predstavnici u tekvondu, biciklizmu i basketu 3x3.

Mlada tekvondistkinja Aleksandra Perišić takmičiće se u disciplini do 67 kilograma. Ona je učešće na Olimpijskim igrama obezbedila putem svetske olimpijske rang liste i posle osvojenih medalja na najvećim takmičenjima, narednog leta imaće priliku da već sa 22 godine (napuniće 2. jula) pridoda i onu najvredniju – olimpijsku.

Tekvondo će se u Parizu imati u osam kategorija, po četiri za muškarce i žene. Po pet takmičara i takmičarki, najbolje rangiranih na svetskim rang listama, su već obezbedili nastup na LOI dok će ostalih 11 (svaka težinska kategorija ima po 16 kandidata) pokušati da se kroz dodatne kvalifikacije domognu najveće svetske smotre sporta. Prvi krug je već za koji dan u kinskom Voksiju (od 16. do 17. decembra), gde se održava Svetska gran pri serija i za svaku kategoriju je rezervisana po jedna viza. Posle toga slede kontinentalne kvalifikacije, a evropske će se održati u Berlinu od 1. do 2. marta. U Nemačkoj će po dvoje najuspešnijih iz svake kategorije na LOI.

Biciklistički savez Srbije ostvario je istorijski uspeh, s obzirom na to da je od svetske federacije (UCI) obavešten da je obezbedio dve olimpijske norme i to prvi put u istoriji u ženskoj konkurenciji. Na osnovu rezultata u prethodnom periodu, Srbija se posle propuštenih igara u Riju i Tokiju ponovo vraća na olimpijski scenu u biciklizmu i to sa predstavnicima u drumskoj trci u obe konkurencije.

Dileme nije bilo, ali je sada i zvanično potvrđeno da će reprezentacija Srbije u basketu 3x3 na osnovu svetske rang liste (prvo mesto) igrati na olimpijskom turniru u Parizu. Srpski basketaši su u Tokiju osvojili bronzu.

Kvalifikacije za Olimpijske igre ulaze u poslednju fazu i u mesecima pred nama nas očekuju i te kako zanimljive borbe za mnogim sportskim terenima.