Vesti iz ostalih sportova

Selektor šahista Srbije dobio veliko priznanje: Miodrag Perunović proglašen za sportsku ličnost Niša u 2023. godin

komentari (0)

Izvor: Tanjug

01.12.2023 19:32
šah TV Arena sport
šah

Selektor muške šahovske reprezentacije Srbije, Miodrag Perunović, koja je na nedavnom Evropskom prvenstvu u Budvi osvojila zlatnu medalju, proglašen je za sportsku ličnost godine Niša“ za 2023. godinu, u tradicionalnom izboru Sekcije sportskih novinara.

Istovremeno, nagrada "Sportski Gran pri Niša“ dodeljena je Stefanu Joviću, koji je sa košarkaškom reprezentacijom Srbije osvojio srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu u Manili. 

Nagrada "Sportska ličnost godine Niša" dodeljuje se, tradicionalno, značajnim ličnostima (sportistima, trenerima, funkcionerima), bez obzira na to gde trenutno žive i rade, a svojim aktuelnim angažmanom u sportu značajno doprinose sportskom ugledu Niša.

Perunović, rođeni Nišlija, jedan je od najzaslužnijih za istorijski uspeh srpskog šaha.

Prvi put još od 1989. godine muška reprezentacija naše države stigla je do medalje na velikim takmičenjima. 
Jović je bio član startne petorke na ovogodišnjem Mundobasketu i jedan od najznačajnijih košarkaša u selekciji Svetislava Pešića koja je stigla do finala i obezbedila plasman na Olimpijske igre u Parizu.

Joviću je ovo četvrta srebrna medalja za seniorsku reprezentaciju sa velikih takmičenja.

On je već dva puta proglašavan za "Sportsku ličnost godine Niša", pa je odlučeno da mu se ovog puta dodeli nagrada "Sportski Gran pri Niša".

Jović je tek drugi dobitnik ovog priznanja, nakon vaterpolo reprezentativca Save Ranđelovića 2021. godine, kada je osvojo zlatnu olimpijsku medalju u Tokiju. 

Ova priznanja biće uručena na 45. svečanosti Izbor sportiste godine Niša, 12. decembra u hotelu „New city“, kada će, uz svečani koktel i prisustvo brojnih visokih zvanica, biti proglašeni dobitnici tradicionalnih priznanja "Sportista godine Niša", "Najbolji mladi sportista Niša" i "Najuspešniji sportski kolektiv Niša" za 2023. godinu.

Sekcija sportskih novinara Niša već pune četiri i po decenije bez prekida organizuje manifestaciju Izbor sportiste godine Niša, jedinstvenu na ovim prostorima i po tradiciji, i po brojnosti gostiju i po svečanosti proglašenja, a jedinstven je i žiri koji odlučuje o nagradama, jer ga, osim niških sportskih novinara, članova Sekcije, čine i legende niškog sporta,  među njima neki od nekadašnjih dobitnika priznanja "Sportista godine Niša".

Počasni predsednik ovogodišnjeg Žirija je Zoran Tuta Živković, nekadašnji osvajač zlatne olimpijske medalje sa rukometnom reprezentacijom Jugoslavije, potom trofejni trener i poslednji selektor koji je našem seniorskom rukometu doneo zlatnu medalju na velikom takmičenju, na Svetskom prvenstvu u Švajcarskoj 1986. godine.