Vesti iz ostalih sportova

Elita stiže na Beogradski polumaraton: Očekuje se da budu oboreni rekordi staze

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

23.11.2023 11:15
Detalj sa Beogradskog polumaratona MN Press
Detalj sa Beogradskog polumaratona

Četvrti Beogradski polumaraton održaće se u nedelju, a sem srpskog atletičara Elzana Bibića, koji je najavio obaranje rekorda, to će pokušati i grupa elitnih trkača, koji stižu u glavni grad Srbije.

Kako se navodi u saopštenju organizatora, među 4.000 takmičara biće i nekoliko vrhunskih atletičara, spremnih da ugroze rekord staze duge 21,095 kilometara postavljen prošle godine.

Najbolji rezultat u muškoj konkurenciji je u vlasništvu Marokanca Muhameda El Gauzanija i iznosi 62:43 minuta, a afrički atletičar je i ove godine na listi učesnika, dok sa najboljim prijavljenim vremenom dolazi Kenijac Dikson Simba Nijakandi, koji je prošle godine u Trevizu polumaraton istrčao za 60:39 minuta.

Lične rekorde ispod 62 minuta imaju i Viani Nijokumiza iz Burundija (61:45) i Vorkne Fikre iz Etiopije (61:59) što nagovašetava veoma uzbudljivu trku.

U borbi za visok plasman biće i Etiopljanin Demoz Bekele (63:05), a beogradska publika će svakako najveću podršku pružiti reprezentativcu Srbije Elzanu Bibiću.

Vlasnik evropske bronze u dvorani na 3.000 metara ima najbolje lično vreme u polumaratonu 63:58, a najavio je da će u glavnom gradu Srbije pokušati da obori državni rekord na ovoj distanci koji još od 1998. godine drži Janko Benša (62:11).

U konkurenciji dama listu učesnica predvodi Teresa Omosa iz Kenije sa najboljim ličnim rezultatom 70:29 ostvarenim prošle godine u italijanskom Arecu.

Samo 13 sekundi slabije vreme ima njena sunarodnica Silvija Medugu, dok bi Kavaline Nahimana iz Burundija takođe, trebalo da bude u borbi za sam vrh sa najvrednijim ostvarenjem od 71:33.

Trasa četvrtog Beogradskog polumaratona je nepromenjena u odnosu na prošlu godinu i trčaće se centralnim beogradskim ulicama od Crkve Svetog Marka, preko Dorćola, Kalemegdana i Brankovog mosta, a osim polumartonske trke na 21,095 kilometara, već po tradiciji 26. novembra biće održana i trka na 10 kilometara.

Obe trke startovaće u 10 časova, a ceo događaj imaće i humanitarni karakter, s obzirom na to da se organizuje i Sava osiguranje porodična trka na 2,3 kilometra, gde će biti omogućeno da se doniraju sredstva kao pomoć humanitarnoj organizaciji "Dečje srce"“.

Grad Beograd, koji pruža ogromnu podršku Beogradskom maratonu u organizaciji najmasovnije sportske manifestacije u našoj zemlji, pokrovitelj je i 4. Beogradskog polumaratona i mnogobrojne gradske službe će dati svoj veliki doprinos u realizaciji i ovog međunarodnog sportskog događaja.