Vesti iz ostalih sportova

Dolazim s ciljem da oborim državni rekord: Srednjeprugaš Elzan Bibić na Beograskom polumaratonu napada vreme Janka Benše

komentari (0)

Izvor: Tanjug

08.11.2023 13:40
Dolazim s ciljem da oborim državni rekord: Srednjeprugaš Elzan Bibić na Beograskom polumaratonu napada vreme Janka Benše MN Press

Reprezentativac Srbije u atletici Elzan Bibić biće jedno od najzvučnijih imena na četvrtom Beogradskom polumaratonu i najavljuje "napad na državni rekord 26. novembra na ulicama glavnog grada. Trka na 21,095 kilometara u organizaciji Beogradskog maratona biće još jedna prilika za momka iz Novog Pazara da pokaže neverovatan kvalitet koji poseduje na srednjim i dugim prugama.

Ove godine je osvojio bronzanu medalju na 3.000 metara na Evropskom prvenstvu u dvorani, a onda je u sezoni na otvorenom srušio državne rekorde na 1.500 i 3.000 metara Dragana Zdravkovića, koji su bili stari preko 40 godine. Polumaraton u Beogradu biće druga trka na ovoj distanci za Elzana Bibića.

"Prošle godine sam trčao 21 kilometar u Novom Pazaru i ostvario sam rezultat 63:58 minuta, što mislim da je sasvim solidno. Još uvek ne planiram da se prebacujem na polumaratonske i maratonske deonice, ali pošto se nalazim u delu sezone kada se rade bazične pripreme, pokušavam da jednom godišnje istrčim ovu dužu distancu“, istakao je Bibić.

 

 

Zbog toga je i 26. novembar na neki način idealan datum za reprezentativca Srbije.

"Biće to dobra provera u pravom trenutku za mnogo obaveza koje me očekuju u sledećoj sezoni. Dolazim u Beograd sa velikim ambicijama. Cilj je da pokušam da oborim državni rekord 62 minuta i 11 sekundi koji još od 1998. godine drži Janko Benša. Neće biti nimalo lako, ali verujem da sam spreman za taj izazov“.

Ukoliko obori državni rekord, Bibić će ujedno ostvariti i najbolji rezultat u istoriji Beogradskog polumaratona. Rekord od prošle godine drži Marokanac El Gazuani sa 62:43 minuta. Bibić će u glavnom gradu Srbije biti na poznatom terenu.

"Iskreno, baš se radujem toj trci. Biće sa mnom i moji drugovi iz kluba koji će mi pomagati. Stazu dobru poznajem, očekujem da ću imati i veliku podršku publike. Svi preduslovi za dobru trku postoje. Verujem da će i odziv trkača biti masivan, što će poslati još jednu lepu sliku o tome koliko je trkački pokret u Srbiji jak“, rekao je najbolji trkač Srbije na srednjim i dugim prugama.

 

 

Sezona na izmaku je bila sjajna za Elzana, ali on već gleda ka novim izazovima.

"Zadovoljan sam svime što sam uradio. Evropska bronza, dva srušena državna rekorda, to su stvarno ozbiljna ostvarenja. Bila je ovo možda i moja najbolja godina u dosadašnjoj karijeri. Međutim, želim još više. Sledeće godine u prvom delu sezone imam Svetsko prvenstvo u dvorani, kao i Svetsko prvenstvo u krosu u Beogradu, a onda su u drugom delu Olimpijske igre u Parizu i Evropsko prvenstvo. Mnogo izazova, a nadam se da će dobar rezultat na Beogradskom polumaratonu biti najava novih uspeha", zaključio je Bibić.

Trasa četvrtog Beogradskog polumaratona je nepromenjena u odnosu na prošlu godinu. Trčaće se centralnim beogradskim ulicama od Crkve Svetog Marka, preko Dorćola, Kalemegdana i Brankovog mosta, a osim polumartonske trke na 21 kilometar, već po tradiciji 26. novembra biće održana i trka na 10 kilometara, kao i Porodična trka na 2,3 kilometra koja će imati humantirani karakter. Trke će startovati u 10 časova.