Vesti iz ostalih sportova

Srbija u Parizu već obezbedila dva ekipna sporta: I basketaši su sigurni, čekamo ostale

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

24.09.2023 13:21
Srbija u Parizu već obezbedila dva ekipna sporta: I basketaši su sigurni, čekamo ostale Guliver/AP Photo/Michel Euler, File

Srbija na Olimpijskim igrama u Parizu može i do jednog rekorda. Naime, do sada, računajući i olimpijske timove timove SR Jugoslavije, nikada na jedne Olimpijske igre nismo otišli sa više od četiri tima u ekipnim sportovima. Naš nacionalni olimpijski tim trenutno ima 43 norme, od kojih većina pripada košarkašima i odbojkašicama.

U Atlanti su nas predstavljali odbojkaši, vaterpolisti i košarkaši. U Sidneju su se ovim timovima priključili i rukometaši, dok su boje Srbije u Atini 2004. ponovo branili odbojkaši, košarkaši, vaterpolisti i po prvi put od raspada velike države fudbaleri. Od 2008. godine i Igara u Pekingu, nastupamo pod imenom Srbija, a od ekipinih sportova u prestonici Kine imali smo fudbalere, odbojkaše, odbojkašice i vaterpoliste.

Medalje u ekipnim sportivima od 1996.


košarkaši - 2 srebra
košarkašice - 1 bronzaa
​basket 3x3 - 1 bronza
vaterpolisti - 2 zlata, 1 srebro i 3 bronze
odbojkaši - 1 zlato, 1 bronza
odbojkašice - 1 srebro, 1 bronza

I u Londonu 2012. smo se pojavili u četiri ekipna sporta, košarkaši opet nisu uspeli da se plasiraju na LOI, ali jesu rukometaši, zatim odbojkaši i odbojkašice, kao i vaterpolisti. U Riju četiri godine kasnije po prvi put nije bilo odbojkaša, vratili su se košarkaši i osvojili srebro, premijerni nastup imale su bronzana košarkašice, bile su ti i srebrne odbojkašice, kao i zlatni vaterpolisti. Tačnije, sve ekipe Srbije uspele su da osvoje medalje, a čak tri su igrale u finalu.

Nije toliko uspeha bilo u Tokiju 2021, ali daleko da je nastup u Japanu naših ekipa bio neuspešan, naprotiv. Košarkaši su razočarali i iznenađujućim porazom od Italije u Beogradu ostali bez plasmana na LOI. Košarkašice su igrale u polufinalu, ali su ostale bez medalje, odbojkašice su bile treće, a vaterpolisti su odbranili titulu olimpijskog prvaka. U svojoj premijeri na Olimpijskim igrama pokazali smo se i u basketu 3x3 osvojivši bronzu, iako je cilj bilo zlato.

Za sada, manje od godinu dana od Olimpijskih igara u Parizu, imamo sigurne "vize" za dve ekipe: košarkaše i odbojkašice. Šansu da se nađu u Francuskoj uskoro će imati i odbojkaši, zatim rukometašice i rukometaši, pa košarkašice i vaterpolisti. Gotovo sigurno ćemo u Francuskoj ponovo navijati za naše basketaše, koji ubedljivo vode na svetskoj rang listi, a po njoj će se i deliti kvote.

Dakle, nikada do sada na Olimpijskim igrama nismo imali manje od tri, a više od četiri ekipna sporta. Prilika je, čini se, da padne i taj rekord…