Vesti iz košarke

Srbija, Kanada, Nemačka, SAD... : Popunjava se broj košarkaškog turnira na Olimpijskim igrama u Parizu

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

06.09.2023 16:37
Srbija, Kanada, Nemačka, SAD... : Popunjava se broj košarkaškog turnira na Olimpijskim igrama u Parizu Guliver/AP Photo/Michel Euler, File

Polako se dele "vize" za košarkaške vize za muški deo turnira na Olimpijskim igrama 2024. godine, jer je Svetsko prvenstvo u Japanu, Indoneziji i Filipinima odvelo brojne reprezentacije na takmičenje u Parizu.

Ono što je najvažnije za ljubitelje ovog sporta u Srbiji, selektor Svetislav Pešić i njegovi "orlovi" kvalifikovali su se za OI, kao jedna od dve najbolje rangirane selekcije na Mundobasketu, iz Evrope, jer su u polufinalu završili samo oni i Nemačka.

Pored ove dve ekipe i, logično domaćina Francuske, u "gradu svetlosti" gledaćemo još pet najbolje rangiranih nacionalnih timova sa SP. Tako će Severnu Ameriku predstavljati Sjedinjene Američke Države i Kanada, senzacionalni debitant Južni Sudan prvi je afrički sastav koji se dokošao Igara.

 

 

Najbolji košarkaši Japana prvi su prošli kroz cilj, kao azijska selekcija, a Australija kao reprezentacija iz oblasti Okeanije. 

Ostalima ostaju kvalifikacije kao alternativni i zadnji pokušaj da dođu do Pariza, a u njoj su, na osnovu rezultata na SP, završile Španija, Italija, Brazil, Grčka, Litvanija, Hrvatska, Crna Gora, Gruzija, Portoriko i Dominikanska Republika.

Dakle, previše jakih kandidata za samo četiri preostale olimpijske "karte".