Vesti iz odbojke

Odbojkašice Srbije dobijaju rivale na OI 19. juna

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

08.06.2024 09:38
Odbojkašice Srbije već su obezbedile vizu za Pariz Profimedia
Odbojkašice Srbije već su obezbedile vizu za Pariz

Odbojkašice Srbije uskoro će saznati rivale na Olimpijskim igrama u Partizu. Svetska odbojkaška federacija objavila je da će se žreb za olimpijski turnir u ženskoj konkurenciji obaviti u sredu 19. juna, a u muškoj sedam dana kasnije.

Takmičenja u odbojci na Olimpijskim igrama će se odigrati u dvorani „Južni Pariz 1“, a trajaće od 27. jula do 11. avgusta.

Direktan plasman na OI obezbedila je Francuska, domaćin OI, u obe konkurencije.

 

 

Do sada je poznato po sedam selekcija koje će igrati u Parizu. U konkurenciji odbojkašica to su Srbija, Francuska, Turska, Dominikanska Republika, Brazil, SAD i Poljska, dok su učešće u konkurenciji odbojkaša ostvarili Francuska, Nemačka, Brazil, SAD, Japan, Poljska i Kanada.

Preostalih pet reprezentacija biće poznato po završetku Lige nacija 2024, 17. juna za odbojkašice i 24. juna za odbojkaše. 

U konkurenciji odbojkašica obezbeđeno mesto imaju Kenija (najbolje plasirana selekcija iz Afrike) i najbolja selekcija iz Azije (Japan ili Kina). Trenutno, za preostala tri mesta se bore Italija, Japan ili Kina, Holandija i Kanada. U konkurenciji odbojkaša mesto je obezbeđeno za Egipat (najbolje plasirana selekcija iz Afrike), a za preostala četiri se bore Italija, Slovenija, Argentina, Srbija, Kuba i Holandija.

Reprezentacije će na OI biti smeštene u tri grupe na osnovu rang liste FIVB od 17. juna za odbojkašice i 24. juna za odbojkaše. Francuska će biti u A grupi, dok će nosioci u B i C grupi u obe konkurencije biti prvi i drugi na osnovu rang liste.