Vesti iz odbojke

Odbojkašice Srbije na krovu sveta: Dominacija u finalu, Brazilke nisu imale šansu

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

15.10.2022 21:33
Odbojkašice Srbije na krovu sveta: Dominacija u finalu, Brazilke nisu imale šansu Odbojkaški savez Srbije

Odbojkašice Srbije najbolje su na svetu!

Izabranice selektora Danijelea Sartorelija odbranile su planetarnu titulu osvojenu pre četiri godine u Japanu, pošto su u finalu Svetskog prvenstva u Holandiji i Poljskoj savladale Brazil 3:0 (26:24, 25:22, 25:17).

Svetski tron, predvođene sjajnim italijanskim stručnjakom, osvojile su: Tijana Bošković, Bojana Drča, Jovana Stevanović, Bianka Buša, Sara Lozo, Mina Popović, Teodora Pušić, Brankica Mihajlović, Bojana Milenković, Katarina Lazović, Maja Aleksić, Ana Bjelica, Slađana Mirković i Aleksandra Jegdić!

Srbija je utakmicu za zlato odigrala dominantno, kao u transu, potpuno nadigravši "selesao", koji ni iz četvrtog pokušaja nije uspeo da postane prvak sveta. S druge, strane, naš tim u finalima na Svetskim prvenstvima ima stoprocentan učinak. Nove-stare prvakinje sveta ušle su u istoriju finalnih turnira, s obzirom na to da su do zlatne medalje stigle bez izgubljenog meča, sa svih 12 pobeda. Selekcija SSSR je u eri svoje dominacije takođe neporažena završavala takmičenja, ali se tada igrao daleko manji broj utakmica.

Iako prvi i drugi set reprezentativke Srbije nisu počele kako se očekivalo, može se reći da su završnice svih setova odigrale briljantno, predvođene po drugi put najboljom igračicom svetskih prvenstava, Tijanom Bošković. Fenomenalni korektor imao je čak 24 poena! Prijem je bio odličan, borba za svaku loptu na najvišem mogućem nivou, a na to se nadovezao i fantastičan napad.

Za libera Teodoru Pušić nije bilo izgubljene lopte, letela je po terenu, hvatala nemoguće. Jovana Stevanović je sa 11 osvojenih poena briljirala na mreži, zaustavivši blokom, u ranoj fazi meča, najbolje odbojkašice Brazila, što je i te kako imalo uticaj na dalji razvoj događaja. Njenim servisom Brazil je prosto razbijen u drugom setu. Dovoljno! Bianka Buša je tituli doprinela sa osam poena, Mina Popović i Sara Lozo po sedam, a Bojana Drča šest. Bojana Milenković je ulazila kada je bilo teško i po pravilu podizala srpski tim, koji je posle toga osvajao poene u serijama.

Početak nije bio idealan za Srbiju. Brazilke su bolje otvorile duel i ostvarile prednost, ali se Srbija pre svega odličnim blokovima vratila u igru i na kraju uspela da preokrene rezultat i neizvesnoj završnici, pošto je pre toga propustila dve set lopte, iskoristi treću i dođe do početne prednosti (26:24).

Drugi set bio je skoro identičan kao uvodni, s tim što je rival imao ubedljivije vođstvo – 6:2, 9:5 i 11:8. Povele su Brazilke i sa 16:13, ali je onda servis Jovane Stevanović doveo do serije od 7:0.  Srbija je povela i prednost nije ispuštala sve do konačnih 25:22.

Razbijene Južnoamerikanke bile su u nokdaunu u trećem setu. Selektor Ze Roberto je pokušavao da izmenama, rotacijama i tajm-autima učini nešto više kako bi pokrenuo svoj tim, ali nije uspeo. Praktično bez greške Srbija je delovala u ovom periodu, uvećavajući konstantno razliku do poslednjeg poena i nove titule prvaka sveta.

BRAZIL - SRBIJA 0:3 (24:26, 22:25, 17:25)

BRAZIL: Gimaraeš 9, Karol 9, Loren 9, De Oliveira 4, Rozamaria 4, Makris, Prisila, Arauho, Kiši 1, Gambato, Racke, Vicel, Tainara 5, Kosta.

SRBIJA: Buša 8, Lazović, Drča 6, Popović 7, Mirković, Mihajlović, Pušić, Bjelica, Aleksić, Stevanović 11, Jegdić, Bošković 24, Milenković, Lozo 7.

Treće mesto na ovom prvenstvu osvojila je selekcija Italije koja je u meču za bronzu rutinirala Ameriku 3:0.