Vesti iz odbojke

Srbija u Japanu vizira pasoš za Pariz: SAD i Slovenija najveći rivali na putu ka Olimpijskim igrama

komentari (0)

Izvor: Tanjug

17.03.2023 15:19
Srbija u Japanu vizira pasoš za Pariz: SAD i Slovenija najveći rivali na putu ka Olimpijskim igrama Odbojkaški savez Srbije

Muška odbojkaška reprezentacija Srbije propustila je dva olimpijska turnira, u Riju 2016. i u Tokiju 2021, a sada će kroz kvalifikacionu Grupu B pokušati da se domogne jednog od prva dva mesta i da izbori vizu za učešće na Letnjim olimpijskim igrama u Parizu naredne godine.

Žrebom u Lozani su određene kvalifikacione grupe, a "orlove" očekuje zadatak da u konkurenciji dve veoma jake selekcije, Sjedinjenih Američkih Država i Slovenije, odnosno nešto slabijih Japana, Turske, Egipta, Tunisa i Finske izbori plasman na Igre. Ipak, nikako ne bi trebalo potceniti domaćina kvalifikacionog turnira Japan, kao ni ostale selekcije koje su i te kako umele da iznenade u prošlosti. 

Olimpijski kvalifikacioni turniri za muškarce sastoje se od tri grupe po osam timova i održaće se od 30. septembra do 8. oktobra 2023. u Brazilu, Kini i Japanu. Za zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. boriće se 12 timova, a jedini siguran učesnik je domaćin Francuska. Po dva najbolja tima iz svake grupe kvalifikovaće se na LOI, dok će pet preostalih mesta popuniti najbolje rangirane selekcije na FIVB svetskoj rang listi koje nisu uspele u kvalifikacijama i to po završetku Lige nacija 2024.

Reprezentacija Rusije neće učestvovati u kvalifikacijama zbog rata u Ukrajini. Srbija je trenutno na 11. mestu FIVB rang liste, a važno je napomenuti da su Rusi na petoj poziciji.

Grupa A (u Brazilu) - Brazil, Italija, Iran, Kuba, Ukrajina, Nemačka, Češka, Katar
Grupa B (u Japanu) - Japan, SAD, Slovenija, Srbija, Turska, Tunis, Egipat, Finska
Grupa C (u Kini) – Kina, Poljska, Argentina, Holandija, Kanada, Meksiko, Belgija, Bugarska

Kompletan raspored biće potvrđen uoči turnira.

Olimpijske kvalifikacije za žene će se održati od 16. do 24. septembra 2023.