Vesti iz odbojke

Odbojkašice Srbije u grupi A kvaliifkacija za Olimpijske igre: Tu su još Kina, Dominikana, Holandija, Kanada, Češka, Meksiko i Ukrajina

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

17.03.2023 14:02
Odbojkašice Srbije u grupi A kvaliifkacija za Olimpijske igre: Tu su još Kina, Dominikana, Holandija, Kanada, Češka, Meksiko i Ukrajina MN Press

Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije igraće u A grupi kvalifikacija za OI 2024. godine sa reprezentacijama Kine, Dominikanske Republike, Holandije, Kanade, Češke, Meksika i Ukrajine, odlučeno je žrebom u sedištu Svetske odbojkaške federacije (FIVB).

U B grupi igraće Japan, Brazil, Turska, Belgija, Bugarska, Portoriko, Argentin i Peru, dok će u C grupi igrati Poljska, Italija, SAD, Nemačka, Tajland, Kolumbija, Koreja i Slovenija.

Po novom sistemu kvalifikacija, 24 najbolje reprezentacije podeljene su u tri grupe sa po osam selekcija, a plasman na OI izboriće po dve najbolje reprezentacije iz svake grupe.

U kvalifikacijama će se igrati po jednokružnom bod sistemu - svako sa svakim, 7 kola, i po 2 selekcije će izboriti plasman na Olimpijske igre, a kvalifikacioni turnir će se igrati od 16. do 24 septembra u Kini.

Preostalih pet reprezentacija biće poznato 17. juna, po završetku preliminarne faze Lige nacija 2024 i na osnovu rang liste FIVB biće određeno još pet reprezentacija, a prioritet prilikom određivanja imaju selekcije sa kontinenata koje u tom trenutku nemaju kvalifikovane reprezentacije za OI, a potom najuspešnije reprezentacije za FIVB rang liste koje se do tog trenutka nisu kvalifikovale za Olimpijske igre.

FIVB je saopštio da je promenjen sistem takmičenja na Olimpijskim igrama, pa će u Parizu 12 reprezentacija biti podeljene u tri grupe sa po četiri selekcije.

Plasman u četvrtfinale izboriće po 2 prvoplasirane reprezentacije iz 3 grupe, kao i 2 najbolje trećeplasirane selekcije.